Fouten gemaakt

Marechaussee Kelvin stierf door oververhitting: defensie erkent aansprakelijkheid

20 februari 2019 18:33 Aangepast: 20 februari 2019 21:17
Archieffoto. Beeld © ANP

Defensie heeft aansprakelijkheid erkend voor het overlijden van de 20-jarige marechaussee Kelvin Bosman. De marechaussee stierf in 2016 tijdens zijn opleiding.

De 20-jarige marechaussee kwam om door de gevolgen van hitteletsel tijdens een eindoefening in Apeldoorn. Bosman zakte op een paar honderd meter van de kazerne in elkaar.

'Fouten gemaakt'

Defensie stelde na het overlijden een onderzoek in en heeft nu aansprakelijkheid erkend voor het overlijden van Kelvin Bosman. "Defensie heeft fouten gemaakt. Het neemt niet het verdriet weg van de geliefden van Kelvin, maar Defensie neemt verantwoordelijkheid voor deze fouten’’, zegt de commandant van de Koninklijke Marechaussee, luitenant-generaal Harry van den Brink.

'Niet genoeg risico's erkend'

Uit het rapport blijkt onder meer dat Defensie er niet voldoende in is geslaagd de risico’s te onderkennen en beheersen. Zo was er bij het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum van de marechaussee te weinig veiligheidsbewustzijn en schoot de kennis over hitteletsel tekort. 

Het Openbaar Ministerie (OM), de Inspectie Sociale Zaken & Werkgelegenheid (ISZW) en de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) zijn direct na het ongeval geïnformeerd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore