'Oneerlijk'

Kinderbijslag voor tweeling? Wel voor Jurian (17), niet voor Jarno (17)

20 februari 2019 22:40 Aangepast: 21 februari 2019 09:35
Vader Herman en zoon Jurian, die nog wel kinderbijslag krijgt.

De familie Dekker heeft een tweeling van 17 jaar, maar ontvangt voor het ene kind wél kinderbijslag en voor het andere niet. 'Oneerlijk en onterecht', vindt vader Herman. Hij krijgt steun van SGP en SP: die partijen willen de wet aanpassen zodat alle kinderen tot 18 jaar kinderbijslag krijgen.

Dat is in principe zo, maar het stopt als een kind een hbo- of universitaire opleiding gaat volgen. Bij het gezin Dekker is dat verschil goed zichtbaar: de tweelingen Jurian en Jarno zijn allebei 17 jaar oud (ze schelen een kwartier), maar voor Jurian krijgt hun vader wel kinderbijslag en voor Jarno niet.

Reden: Jarno zit op het hbo en kan studiefinanciering kan aanvragen.

'Onterecht'

Vader Herman is het er niet mee eens. "Het scheelt me ruim 1200 euro per jaar", zegt hij. Dat zijn zoon studiefinanciering kan aanvragen, vindt hij een slechte reden. 

Tot drie jaar geleden was de studiefinanciering een gift, maar nu is het een lening.  "Geld uit eigen zak dus", vindt vader Dekker. Hij ziet het als een 'onbedoelde misser in het wetssysteem' dat het zo is geregeld.

De tweeling Jurian en Jarno De tweeling Jurian en Jarno

'Handen ineen gestoken'

De ongebruikelijke politieke bondgenoten SGP en SP komen samen in actie. Zij vinden dat de wet veranderd moet worden. Ouders van minderjarigen die naar het hoger onderwijs gaan, moeten ook kinderbijslag kunnen krijgen, vinden ze. Het is volgens SP-Kamerlid Peter Kwint een forse groep die hiermee geholpen gaat worden. "Ongeveer 22.500 mensen worden hierdoor geraakt."

De SP en SGP dienen morgen een voorstel in om de Wet voor kindgebonden budget aan te passen. "We willen dat ouders voor alle kinderen tot 18 jaar, ongeacht welke opleiding ze doen, kinderbijslag ontvangen", zegt SGP'er Chris Stoffer.

Te laat

Voor Herman Dekker komt een eventuele wetswijziging te laat. "De tweeling wordt in augustus 18 jaar. Ik heb mijn verlies genomen. Het zij zo."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van