UWV

Minister gaat misstanden bij UWV uitzoeken: 'Feiten op een rij'

20 februari 2019 15:23 Aangepast: 20 februari 2019 18:07
Beeld © ANP / Bas Czerwinski

Verantwoordelijk minister Wouter Koolmees gaat 'dieper duiken' in de jongste onthulling over mogelijke misstanden bij uitkeringsinstantie UWV. Het UWV kende zeker 1900 zieke werknemers zo'n levenslange uitkering toe, weet RTL Nieuws. Dat gebeurde zonder dat zij door een arts gezien waren.

De dossiers werden door verpleegkundigen beoordeeld, van de verzekeringsarts werd alleen de handtekening gebruikt. Tweede Kamerleden reageren verbolgen op de illegale toekenning van levenslange arbeidsongeschiktheidsuitkeringen door het UWV. 

Koolmees wil uitzoeken wat er precies aan de hand is en of het nieuws klopt: "Eerst de feiten op een rijtje.''

Miniatuurvoorbeeld
EXCLUSIEF

UWV werkt wachtlijsten illegaal in rap tempo weg: 1900 mensen krijgen levenslange uitkering

Steven van Weyenberg van D66 vindt het vooraf tekenen van formulieren 'volstrekt onacceptabel'. Hij noemt het goed dat verpleegkundigen worden ingeschakeld om de achterstanden bij de keuringen weg te werken, "maar bij afronding van de beoordeling moet de keuringsarts zelf de eindcontrole doen", zei hij vandaag in een Kamerdebat.

Ook Pieter Heerma (CDA) vindt de actie van het UWV 'zeer zorgwekkend en problematisch' en benadrukt dat de uiteindelijke beoordeling door de verzekeringsarts moet worden gemaakt.

Meer artsen

PvdA en VVD riepen de minister vandaag nog op om snel meer artsen op te leiden, om de achterstanden van het UWV bij de herkeuring van zieke mensen weg te werken. 

Ook die partijen zijn niet blij met de manier waarop het UWV dossiers heeft afgehandeld. Dennis Wiersma (VVD): "Dit klinkt zorgwekkend. Als mensen daadwerkelijk worden gekeurd zonder een arts te zien, dan wil ik precies weten wat hier de praktijk is en waarom we mensen al afschrijven voor de arbeidsmarkt."

Gijs van Dijk (PvdA) vindt het 'enorm belangrijk' dat zieke werknemers door een arts gezien worden. "Een verzekeringsarts is daarvoor opgeleid en weten hoe zij zieke mensen de beste hulp kunnen bieden. Verpleegkundigen zijn daarbij een enorm belangrijke ondersteuning maar kunnen niet verantwoordelijk worden gemaakt voor de keuring van zieke mensen."

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore