Stijging van 334 euro

Kabinet zegt geen compensatie energienota toe, Tweede Kamer is boos

19 februari 2019 15:56 Aangepast: 19 februari 2019 16:54
Minister van Economische Zaken Eric Wiebes Beeld © Archieffoto ANP

Dat de energierekening dit jaar harder stijgt dan verwacht, is volgens minister Wiebes een serieuze zorg voor het kabinet. Maar nu al een compensatie beloven, vindt hij veel te snel. In de Tweede Kamer wordt woedend gereageerd op de verkeerde voorspelling van de energierekening. "Een enorme miskleun."

Het kabinet beloofde vorig jaar op Prinsjesdag dat bijna iedereen in Nederland in 2019 meer te besteden zou krijgen. Minister Wiebes erkent dat bij de ramingen van inflatie en koopkracht oude cijfers zijn gebruikt over bijvoorbeeld het verbruik en de prijzen van stroom en gas. 

Minder stellig

In werkelijkheid stijgt de prijs van de energierekening gemiddeld met 334 euro per jaar. De tarieven in de markt zijn sterker gestegen dan verwacht. "We hadden ons minder stellig moeten uitlaten'', geeft minister Wiebes toe.

In december beweerde staatssecretaris Mona Keijzer nog dat er geen sprake was van een enorme stijging van de energierekening. 'Laten we de mensen niet bang maken', zei Keijzer toen in het Vragenuur.

Compensatie?

Wat een en ander betekent voor de totale koopkracht, moet volgens Wiebes nog blijken. "Het leven bestaat uit meer dan alleen energie.'' Tot nu toe ziet het er volgens hem naar uit dat de prijsontwikkeling van andere goederen en diensten in elk geval een deel van de tegenvaller op de energierekening compenseert.

Nu al een compensatie beloven, vindt hij dus veel te snel.

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Heel dom': kabinet blundert na gebruik oude cijfers over energieprijs

CU-Kamerlid Carla Dik-Faber CU-Kamerlid Carla Dik-Faber

Boze Kamerleden

De Tweede Kamer reageert boos. Ook de coaltiepartijen hebben er geen goed woord voor over. D66-Kamerlid Matthijs Sienot spreekt van 'een enorme miskleun'' die het vertrouwen in ramingen niet ten goede komt.

"Een ongelofelijke stommiteit'' vindt Carla Dik-Faber van de ChristenUnie.

'Wij balen hiervan'

"Wij balen hiervan.'' CDA'er Agnes Mulder wil dat het kabinet met een antwoord komt. "Want dit is voor ons niet acceptabel.''

De VVD wil weten of wél actuele cijfers worden gebruikt voor de doorrekening van het Klimaatakkoord. Daaruit moet blijken of die voorstellen om Nederland op termijn CO2-neutraal te maken, wel voor iedereen betaalbaar zijn. "Hebben we de marktontwikkelingen wel scherp?'', vraagt Kamerlid Dilan Yeşilgöz

Frits Wester: Heel dom

"Het is wel heel dom van Keijzer om zo stellig termen als 'bangmakerij' te gebruiken als je weet dat je niet over de meest recente cijfers beschikt of kunt beschikken", zegt politiek commentator Frits Wester.

"Juist in een periode waarin mensen koopkrachtplaatjes wantrouwen en er veel onzekerheid is over de energierekening in het kader van de hele klimaatdiscussie. Mensen geloven het gewoon niet meer. En dat is wel het laatste waar het kabinet op moet zitten te wachten zo vlak voor belangrijke verkiezingen", legt Wester uit.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore