Ga naar de inhoud
Afspraken slechter

Problemen voor pulsvissers lijken nog groter

Beeld © ANP

De afspraken die vorige week zijn gemaakt over het verbod van de pulsvisserij zijn voor Nederland mogelijk nog slechter dan aanvankelijk werd gedacht.

Mogelijk verliezen veel meer pulsvissers hun vergunning. Ook kunnen landen per direct hun twaalfmijlszone sluiten voor de innovatieve Nederlandse vissersschepen. Dit blijkt uit een brief die minister Carola Schouten van Landbouw naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Wetenschappelijk onderzoek

Vorige week woensdag werd na de onderhandelingen in Straatsburg nog de indruk gewekt dat 42 pulskotters kunnen blijven vissen tot 1 juli 2021. Ook zou er nog een beperkt aantal schepen door mogen gaan voor wetenschappelijk onderzoek.

Afschaffen pulsvissen enorme schadepost vissers

03:37
Minister Schouten probeert in Brussel het pulsvissen voor de Nederlandse vloot te behouden.

Juristen twijfelen nu openlijk of er wel 42 kotters gebruik mogen maken van de overgangsregeling. Mogelijk mogen maar tien tot vijftien pulsvissers doorgaan. Zelfs als 42 kotters voorlopig actief mogen blijven is de kans groot dat ze amper viswater hebben. Als de Britten hun twaalfmijlszone sluiten blijft er bijna niks over. Die sluiting dreigt sowieso vanwege de brexit. Frankrijk zal als grootste tegenstander haar wateren zeker sluiten.

Raar debat

Komende donderdag debatteert de Tweede Kamer over het akkoord over de pulsvisserij. Dat wordt een raar debat omdat nog niks op papier staat, zo blijkt uit de brief van minister Schouten. Feit is dat de pulsvisserij verboden wordt en dat uiteindelijk 5 procent van de vloot mag blijven pulsvissen. Verder is alles omtrent de overgangsregelingen onduidelijk.

Het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit heeft de vissers inmiddels 15 miljoen Euro subsidie toegezegd om nieuwe visserijmethoden te ontwikkelen.