'Niet drammen'

SGP tegen kabinet: 'Niet drammen over vaccinatiedwang'

16 februari 2019 16:53 Aangepast: 16 februari 2019 16:53
SGP-voorman Kees van der Staaij is één van de ondertekenaars. Beeld © ANP

De SGP heeft haar wensen op tafel gelegd voor het geval het kabinet steun zoekt bij de partij. Zo vindt de SGP dat het kabinet niet moet drammen op het gebied van medisch ethisch vlak, zoals vaccinatiedwang. "Geen gedram op het vlak van leven en dood”, zei Van der Staaij.

De coalitie dreigt haar meerderheid in de Eerste Kamer te verliezen na de provinciale verkiezingen. De SGP heeft nu een constructieve houding tegenover het kabinet. In de senaat heeft de SGP twee zetels. De steun van de SGP is dus belangrijk.

'Niet drammen'

Maar de partij steunt het kabinet niet zomaar. Daarvoor leggen de staatkundig gereformeerden wel wat wensen op tafel voor de komende periode. "Onze boodschap is niet dreutelen, niet drammen, maar het goede doen", zo zei Van der Staaij tijdens een congres in Amersfoort.   

Drammen

Van der Staaij vindt dat het kabinet meer moet doen. Hij noemde drie actiepunten: extra aandacht voor de bescherming van het leven, voor veiligheid en voor eenverdieners.

Volgens de SGP dramt het kabinet over medische ethische onderwerpen, zoals vaccinatiedwang. "Uitgerekend de VVD gaat het verst gaat met mogelijke dwangmaatregelen", sprak Van der Staaij. 

De SGP is tegen vaccinatiedwang. "Geen gedram op het vlak van leven en dood", zei de SGP-leider. "Wie goed doet, goed ontmoet," stelt Van der Staaij. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geen prik, geen geld? Politiek is klaar met anti-vaxxers

Klimaat

Ook op het gebied van klimaat moet het kabinet niet te veel drammen.

Van der Staaij: "We steunen goede zorg voor de schepping. Het moet haalbaar, betaalbaar en betrouwbaar zijn, met name voor de mensen die niet zoveel te besteden hebben als de bekende witte wijn nippende doorsnee-bakfietser in Amsterdam."

'Steun niet zomaar'

Politiek commentator Frits Wester licht toe: "Dat de SGP voor eventuele steun op onderdelen ook wat terugvraagt, is begrijpelijk. Dat doen andere partijen ook. Wester vervolgt: "De coalitie zal de steun van partijen in de Eerste Kamer echt moeten verdienen en dus in een aantal van die wensen tegemoet moeten komen."

Dat Van der Staaij bang is voor vaccinatiedwang of verlichting is een beetje voor de bühne. "Juridisch is dwingen of verplichten niet haalbaar."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore