Geldstraf is optie

Geen prik, geen geld? Politiek is klaar met anti-vaxxers

14 februari 2019 19:17 Aangepast: 14 februari 2019 20:15
Beeld © ANP

De vaccinatiegraad is aan het dalen en dat is veel politieke partijen een doorn in het oog. Daarom komen ze met maatregelen: van een geldstraf voor ouders die hun kind niet inenten tot het recht van kinderdagverblijven om niet-gevaccineerde kinderen te weigeren.

Een overzicht van de belangrijkste maatregelen:

VVD: geen prik, geen geld

De VVD wil dat het kabinet onderzoek gaat doen naar harde maatregelen tegen ouders die niet willen inenten. De partij deed inspiratie op in Australië. Dat land hanteert de regel: 'geen prik, geen geld'.  Mensen die niet vaccineren worden gekort op kinderbijslag of andere toeslagen. Kamerlid Hayke Veldman wil weten of die aanpak werkt en wenselijk is voor ons land. Al hoopt de VVD'er 'dat verregaande maatregelen als deze' uiteindelijk niet hoeven te worden toegepast. De dalende vaccinatiegraad vindt de partij zeer zorgelijk. 

D66: opvang mag kinderen weigeren

D66 is bezig met een initiatiefwetsvoorstel om crèches en peuterspeelcentra de mogelijkheid te geven om kinderen te weigeren die niet zijn ingeënt. Zo kunnen ouders die hun kinderen wel willen laten inenten hun baby's en peuters met een gerust hart naar de opvang brengen, stelt de partij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Trend gekeerd: vaccinatiegraad neemt niet meer af

GroenLinks: vaccinatiepaspoort

GroenLinks wil dat ieder pasgeboren kind een ‘vaccinatiepaspoort’ krijgt waarin gedurende het leven kan worden vastgelegd welke vaccinaties iemand heeft gehad.

CDA: ervaringsverhalen delen

Het CDA wil mensen inzetten die de nare gevolgen van niet-vaccineren hebben meegemaakt. Deze ervaringsverhalen kunnen ingezet worden om mensen te overtuigen van het belang van vaccineren. De partij trekt hierbij op met de SP.

Ook wil het CDA nepverhalen en nepnieuws harder aanpakken om onjuiste verhalen over vaccineren tegen te gaan.

ChristenUnie: luister naar anti-vaxxers

De ChristenUnie wil meer luisteren naar ouders die tegen vaccineren zijn. Je moet vaccineren niet afdwingen met harde maatregelen, vindt de partij. Je moet hen proberen te overtuigen, zegt CU-Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber. Zij zegt 'naast bezorgde ouders' te staan: "Luister naar hen en neem hun zorgen serieus." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore