Honderden Turkse asielzoekers zien dankzij een uitspraak van de Raad van State hun kansen groeien op een verblijfsvergunning. Het gaat om zogeheten Gülen-aanhangers, die nu nog in asielzoekerscentra wonen. Ze krijgen hoop door de uitspraak, zegt advocaat Michel Govers, die veel Turken bijstaat.
De Raad van State oordeelde gisteren in het voordeel van een Turkse asielzoeker. De Turk, een docent die twee jaar geleden naar Nederland is gevlucht, stelt dat zijn veiligheid in gevaar is in Turkije, omdat hij aanhanger is van de Gülen-beweging. De Turkse president Erdogan ziet Gülen-aanhangers als zijn tegenstanders.
Beter uitleggen
Staatssecretaris Mark Harbers vond de vrees van de Turkse docent eerder onterecht en oordeelde dat de docent terug moest naar Turkije. De man ging daartegen in beroep. Met succes: "Wij hebben geconcludeerd dat de staatssecretaris beter deze zaak moet onderzoeken. En dat geldt ook voor andere zaken", licht een woordvoerder van de Raad van State toe. "De staatssecretaris moet echt beter kijken of er geen risico is en beter uitleggen waarom ze niet bang hoeven te zijn."
Vervolgd of gemarteld
Een erg belangrijke uitspraak, constateert asieladvocaat Wil Eikelboom. "Voor andere Turkse asielzoekers die in asielzoekerscentra leven, groeit de kans om hier te mogen blijven."
Voorheen was het zo dat Turkse asielzoekers moesten aantonen dat ze vervolgd of gemarteld werden voordat ze in aanmerking zouden komen voor een asielvergunning, zegt Eikelboom. "Mensen die dat niet konden, kregen die vergunning niet."
Te makkelijk geoordeeld
Met deze uitspraak van de Raad van State is daar verandering in gekomen, zegt de advocaat. " De hoogste rechter zegt nu dat ook Gülenisten die niet worden vervolgd of gemarteld, maar bijvoorbeeld worden ontslagen uit hun baan, ook gevaar kunnen lopen. Er wordt momenteel te makkelijk geoordeeld dat ze geen risico lopen."
Telefoon roodgloeiend
De Tilburgse advocaat Michel Govers staat honderden Turkse Gülenaanhangers bij die naar Nederland zijn gekomen. "Ze leven in onzekerheid, sommigem al jaren, omdat ze niet weten of ze in Nederland mogen blijven", zegt hij.
De uitspraak van de Raad van State geeft hoop, stelt Govers. "Sinds de uitspraak staat mijn telefoon roodgloeiend. Turken hebben hoop en zijn blij. Ze zien hun kansen groeien. Ze hoeven niet meer aan te tonen dat ze worden vervolgd en bedreigd in Turkije, maar het feit dat ze Gülen-aanhangers zijn zegt al een boel. Ze hebben op dit moment gewacht. "
Volgens Govers zijn afgelopen jaar ruim 1000 Gülen-aanhangers naar Nederland gekomen. Velen van hen zitten in asielzoekerscentra.
Gülenaanhangers
- Ze zijn aanhangers van de islamitische geestelijke Fethullah Gülen.
- De Turkse president Erdogan ziet hen als vijand.
- De naar de VS uitgeweken Gülen was volgens de regering van president Erdogan het brein achter de mislukte staatsgreep van 2016.
- Sinds die militaire coup maakt de politie massaal jacht op mensen die volgelingen van hem zouden zijn.
- Bijna 80.000 verdachten zitten in afwachting van hun proces in de gevangenis.
- Zo'n 150.000 ambtenaren en militairen zijn inmiddels ontslagen.