Ga naar de inhoud
Spoedmaatregelen

Mensen met schulden krijgen meer lucht

Beeld © Getty Images

Het kabinet komt mensen met schulden tegemoet. Overheidsinstanties moeten bij het innen van schulden meer rekening gaan houden met iemands financiële situatie. Zo moeten mensen met schulden genoeg geld overhouden om van te leven.

Het is vaak de schuld van de overheid dat mensen met schulden nog verder in de problemen komen, constateerde de nationale ombudsman afgelopen week in een rapport.

Staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken komt nu met een reeks spoedmaatregelen om mensen met schulden wat meer lucht te geven.

Rekening houden

Schuldeisers moeten bij het innen van schulden al rekening houden dat iemand genoeg overhoudt om in leven te blijven, de zogenaamde beslagvrije voet. Maar overheidsinstanties trekken zich daar in de praktijk vaak niets van aan. De Belastingdienst mag bedragen tot 500 euro bijvoorbeeld automatisch afschrijven.

 

Automatisch afschrijven

Dat gaat nu veranderen. De Belastingdienst stopt nog dit jaar met het automatisch afschrijven van bedragen tot 500 euro. Ook komt er een einde aan beslaglegging op toeslagen. Verder gaat de Belastingdienst met terugwerkende kracht haar incassobeleid versoepelen.

En aan gemeenten wordt gevraagd om coulanter te zijn voor mensen met schulden zodat ze iets meer overhouden om te blijven leven.

Niet nog dieper in de problemen

"Mensen bij wie het water tot aan de lippen staat, mogen niet nog dieper in de problemen komen. Zeker niet door toedoen van de overheid. Daarom zet ik samen met het kabinet alles op alles om maatregelen die dat kunnen voorkomen met spoed in te voeren", zegt staatssecretaris Van Ark.

Meer doen voor mensen

De Tweede Kamer dringt er al langer aan op aan dat de overheid zelf ook meer moet doen om te voorkomen dat mensen dieper in de schulden komen.

Een wet die dat moest regelen strandde eind vorig jaar echter omdat de Belastingdienst het niet aankon. Uiteindelijk komt de wet er alsnog, benadrukt Van Ark. De spoedmaatregelen zijn bedoeld om op korte termijn al verlichting te bieden voor mensen met schulden

Overheid
Lees ook:
Overheid brengt mensen met schulden vaak verder in de problemen