'Goed gesprek'

Klimaatspijbelaars bij Rutte op bezoek: 'We hebben ons niet laten inpalmen'

12 februari 2019 21:12 Aangepast: 12 februari 2019 22:48
De klimaatspijbelaars bij premier Rutte op bezoek in het Torentje

Zes klimaatspijbelaars die vorige week het klimaatprotest op het Malieveld organiseerden, zijn bij premier Rutte op bezoek geweest in het Torentje. "We hadden een goed gesprek, maar we hebben ons niet laten inpalmen", zegt scholiere Dila (16).

De klimaatspijbelaars van de Dalton School in Den Haag kregen vorige week 15.000 scholieren op de been. Premier Rutte en klimaatminister Eric Wiebes hadden het zestal na de succesvolle actie uitgenodigd om te komen praten. Locatie: het Torentje, de werkkamer van premier Rutte. 

Nog geen vertrouwen

"Het was een heel goed gesprek", zegt de 16-jarige Dila van Youth For Climate nadat ze ruim twee uur met de minister en premier had gepraat. "Over sommige dingen zijn we het eens geworden, over andere dingen niet." 

De klimaatspijbelaars voelen zich in ieder geval serieus genomen door de minister en de premier. "Maar we hebben nog niet het volste vertrouwen in ze. Daarvoor moet de politiek eerst actie ondernemen."

Opwarming tegengaan

De spijbelaars volgen het voorbeeld van Belgische leeftijdsgenoten. Daar wordt al weken gedemonstreerd tegen klimaatverandering in de hoop dat politici meer gaan doen.

Hun voornaamste doel is om de uitstoot van broeikasgassen snel te verlagen en op deze manier de opwarming van de aarde te beperken tot 2 of 1,5 graad. "Ook wij willen internationaal optreden en dus optrekken met scholieren uit andere landen."

Geen nieuwe actie

Of er weer een nieuwe demonstratie komt van de klimaatspijbelaars én wanneer, is nog onduidelijk. Deze week in ieder geval niet. "We willen eerst de doorrekeningen afwachten van alle plannen. Daarna gaan we weer in gesprek met de premier. We houden ze goed in de gaten", zegt Dila.

Klimaatminister Eric Wiebes liet zich eerder nog negatief uit over de scholierenactie. Volgens hem leerden leerlingen 'meer op school dan op het Malieveld.' Maar vanavond was hij positiever: "We hebben goed gesproken met elkaar". 

'Hou ons scherp'

Premier Rutte verzekerde na afloop dat hij de leerlingen niet heeft tegengehouden om actie te voeren. Wel heeft de premier de klimaatspijbelaars tot iets opgeroepen: 'Hou ons scherp.' 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Hebben de klimaatspijbelaars een punt?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore