D66 wil actie

Meer bescherming defensiepersoneel: 'Te lang weggekeken in verleden'

12 februari 2019 19:20 Aangepast: 12 februari 2019 19:26
Beeld © ANP

Defensiepersoneel moet betere bescherming krijgen. Er moeten onafhankelijke meldpunten komen waarin medewerkers vertrouwen hebben, zodat er geen angst is om misstanden te melden. Twee moties van D66 om dit voor elkaar te krijgen, zijn door de Tweede Kamer aangenomen.

Er moet een garantie komen voor de onafhankelijkheid van de meldpunten, vindt de partij. D66-Kamerlid Salima Belhaj licht toe: "Ik wil de keiharde verzekering van de staatssecretaris dat de ingestelde meldpunten onafhankelijk zijn en dat ze draagvlak hebben onder het personeel van defensie. In het verleden is er te vaak weggekeken."

De staatssecretaris moet de aangenomen moties in principe uitvoeren.

Salima Belhaji Salima Belhaji

De meldingsbereidheid is extreem laag bij defensie, stelde een speciale commissie al eerder vast. D66 vindt dat erg zorgelijk en eist nu actie van het kabinet. Een deel van het defensiepersoneel dat melding deed van ongewenst gedrag, kreeg te maken met gevolgen die voor henzelf nadelig uitpakten.

Pesten en vernederen

Op verschillende plekken binnen defensie zijn de afgelopen tijd misstanden aan het licht gekomen, van pesten en vernederen tot seksuele intimidatie. Volgens D66 hebben klokkenluiders veelvuldig aan de bel getrokken en zaken aangekaart, maar is daar vervolgens niet adequaat op gereageerd. De bescherming van het personeel moet daarom echt beter, en er moet geen drempel zijn om incidenten te melden, vindt D66.

Zo zouden mensen die betrokken zijn bij een melding, geen actieve rol mogen spelen in het onderzoek. Belhaj: "Dat klinkt logisch, maar helaas kan dit nu nog wel gebeuren. Daarom heb ik de staatssecretaris gevraagd ervoor te zorgen dat die onderzoeken objectief en onafhankelijk zijn. Dat is de enige manier waarop de meldpunten en de Inspectie Veiligheid en Defensie goed kunnen functioneren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Defensie onderzoekt 'misdragingen' Nederlandse mariniers Tsjaad

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`