Provinciale Staten

Forum en DENK in alle provincies op stembiljet

08 februari 2019 23:20 Aangepast: 08 februari 2019 23:35

De partijen Forum voor Democratie en DENK mogen in elke provincie meedoen aan de Statenverkiezingen op 20 maart. Ze hebben overal genoeg ondersteuningsverklaringen gekregen.

In het hele land was er één partij die niet voldeed aan de voorwaarden. De Lokale Partijen Zuid-Holland (LPZH) kregen niet genoeg ondersteuningsverklaringen in kieskring Rotterdam.  De partij mag in de rest van de provincie wel meedoen.

Alla twaalf provincies

Ook 50PLUS, de PVV, VVD, CDA, PvdA, GroenLinks, D66, SP, ChristenUnie en de Partij voor de Dieren doen in alle twaalf de provincies mee. De SGP staat in negen provincies op de stembiljetten. De partij ontbreekt in Noord-Holland, Groningen en Limburg.

In Noord-Brabant willen ChristenUnie en SGP met een gezamenlijke kandidatenlijst meedoen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politici duiken weer overal op: dit moet je weten over de komende verkiezingen

Code Oranje

De islamitische partij NIDA doet in Noord-Holland en Zuid-Holland mee aan de verkiezingen. In Noord-Holland, Zuid-Holland, Gelderland en Noord-Brabant kunnen de inwoners stemmen op de hervormingsbeweging Code Oranje. Inwoners van Gelderland, Flevoland en kieskring Dordrecht kunnen mogelijk stemmen op Jezus Leeft.

De provinciale verkiezingen hebben ook betekenis voor de landelijke politiek. De leden van de Provinciale Staten kiezen vervolgens de leden van de Eerste Kamer.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`