Partijcongres CDA

Frits Wester: 'Nieuwe CDA-partijvoorzitter staat voor taak: hoe vertel ik het Buma?'

09 februari 2019 08:15 Aangepast: 09 februari 2019 18:33
Ook de partijvoorzitter, Rutger Ploum, krijgt flinke kritiek.

Op het partijcongres van het CDA zijn vandaag alle ogen gericht op de nieuwe CDA-partijvoorzitter Rutger Ploum. "Hij zal flinke knopen moeten doorhakken, want de partij staat er uiterst beroerd voor", stelt Frits Wester. "En ook de positie van partijleider Buma kan daarbij niet heilig zijn."

Over de nieuwe CDA-partijvoorzitter, zijn rol én de positie van fractievoorzitter Sybrand Buma, zegt Wester: "Ploum is een gedreven jurist en eigenaar van een bloeiende advocatenpraktijk in Rotterdam. Waar politiek leiders van het CDA de partijvoorzitter in het verleden liefst zo min mogelijk invloed gaven – de partijvoorzitter gaat over de ledenlijst en niet over de politieke koers, hoorde je vaak – zou dat bij Ploum wel eens anders uit kunnen pakken."

"En hij zal ook wel moeten: er moeten de komende jaren flinke knopen worden doorgehakt bij de kwakkelende christendemocraten."

 

CDA-leider Sybrand Buma tijdens een debat. CDA-leider Sybrand Buma tijdens een debat.

Partij in verval

"Na vijf jaar oppositie regeert het CDA weer mee, maar de partij staat er allerbelabberdst voor. Ondanks een flinke investering in het kabinet met de ervaren bestuurder Ank Bijleveld op Defensie, de flamboyante Hugo de Jonge op Volksgezondheid en de gedegen Wopke Hoekstra op Financiën, lukt het de partij maar niet iets van een weg omhoog te vinden."

"Integendeel. De partij haalde 19 zetels bij de laatste verkiezingen en staat nu al tijden rond de tien zetels in de peilingen. Tel daar het dalende ledenaantal bij op en je ziet een partij in verval."

Matte, grijze indruk

"Natuurlijk, ook het CDA heeft net als andere voormalige grote partijen last van de ontideologisering en de daarmee gepaard gaande versnippering van het politieke landschap. En, dat moet je het CDA meegeven, buiten de grote steden speelt de partij in de lokale besturen nog steeds een grote rol."

"Maar landelijk maakt de partij een matte en grijze indruk. Het CDA heeft iets van een pand met behoorlijk wat achterstallig onderhoud. De plotselinge draai rond het kinderpardon is voorlopig ook niet meer dan een paniekerig kwastje verf op de scheef hangende voordeur. Het kleurtje staat de ene helft van de CDA-kiezers wel aan, maar de andere helft vindt het niks. Zie hier ook weer het eeuwige probleem van het CDA met een verdeelde achterban: het wat linksere kader en de wat meer rechtse kiezers."

Minister Wopke Hoekstra van Financiën. Minister Wopke Hoekstra van Financiën.

Werk aan de winkel

Kortom, er is werk aan de winkel voor de nieuwe partijvoorzitter, vervolgt Wester. "De boel moet dringend op de schop. Inhoudelijk, als het gaat om een weer duidelijk herkenbare koers. Maar ook als het gaat om de personele bezetting. Op een enkeling na acteert de huidige Tweede Kamerfractie vrij onzichtbaar op het Binnenhof. Het zijn niet de mensen die een sturende rol spelen in het debat en die je met hun verhaal en ideeën tegenkomt in de talkshows."

"Het CDA mist herkenbare gezichten in het debat. Ook de positie van de huidige partijleider Sybrand Buma staat onder druk. Niemand zegt het nog openlijk, maar je proeft bij veel kopstukken een duidelijke hunkering naar een nieuwe leider. Nu zou het CDA ook wel heel dom zijn om nu al een publieke discussie over het leiderschap te starten. Daar is het allemaal veel te vroeg voor. Een aankondiging dat gewerkt wordt aan een opvolger voor Buma als lijsttrekker zou de gezagspositie van Buma binnen de coalitie ernstig ondermijnen. Daarnaast is het laatste wat ze moeten willen een langdurige strijd om de opvolging."

Grootste uitdaging

"Het is misschien wel de grootste uitdaging voor de nieuwe voorzitter om dat proces goed te managen", zegt Wester. "Hoe houdt Ploum zijn twee kandidaten Hugo de Jonge en Wopke Hoekstra zo lang mogelijk in de coulissen om één van hen, of beiden in geval van een lijsttrekkersverkiezing, op het juiste moment voor de volgende verkiezingen te presenteren?"

"Want dat Buma de kar nog een keer gaat trekken, gelooft vrijwel niemand meer in de partijtop. Dat is ook iets waar Rutger Ploum Sybrand Buma voorzichtig van moet zien te overtuigen."

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore