Bemoeienis topambtenaar

Minister Dekker: Schoof had beter 'iets meer afstand kunnen' houden

08 februari 2019 15:26 Aangepast: 08 februari 2019 16:33
Terreurbestrijder Dick Schoof Beeld © ANP

Oud-terreurbestrijder Dick Schoof had beter 'iets meer afstand' kunnen houden van een onderzoek naar het optreden van de overheid in de nasleep van de ramp met MH17. Dat zegt minister Sander Dekker. Redenen om te twijfelen aan zijn functioneren zijn er niet.

Dick Schoof - een van de machtigste topambternaren van Den Haag - heeft in zijn vorige baan als nationaal coördinator terrorismebestrijding en veiligheid forse druk uitgeoefend op een onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek naar het optreden van de overheid in de nasleep van de MH17-ramp.

Schoof, nu hoofd van inlichtingendienst AIVD, heeft dat onderzoek in alle fases geprobeerd te beïnvloeden en bij te sturen.

'Beter iets meer afstand'

Minister Dekker vindt dat Schoof 'beter iets meer afstand' had kunnen houden, maar ziet geen reden om nu te twijfelen aan de topambtenaar, die inmiddels de baas van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) is. 

Premier Rutte denkt niet dat de ophef die in het MH17-dossier is ontstaan over Schoof, de Nederlandse positie ten opzichte van Rusland verzwakt. Volgens Rutte heeft Schoof voldoende gezag om chef van de AIVD te blijven. 

Kamerleden vinden wél dat Schoof te ver is gegaan door zich te bemoeien met een onafhankelijk onderzoek.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe 'Dick donder' de onderzoekers van Justitie beïnvloedde

Druk uitgeoefend

Dick Schoof heeft het betreffende onderzoek in alle fases geprobeerd te beïnvloeden en bij te sturen. Dit blijkt uit documenten die het ministerie van Justitie en Veiligheid openbaar heeft gemaakt.

Dat gebeurde na een verzoek van Geenstijl op grond van de Wet openbaarheid bestuur (Wob). RTL Nieuws had deze week inzage in die documenten.

'Niet goedpraten'

Minister Dekker wil Schoofs optreden 'niet goedpraten', maar vindt 'fouten een groot woord'.

Dekker: "In dit specifieke geval is niks menselijks ook ambtenaren vreemd. Ik kan me voorstellen dat je bij zo'n onderzoek emotioneler betrokken bent. Dan reageer je iets emotioneler dan je misschien had moeten doen.'' 

Ministerie al eerder in opspraak

Het ministerie van Justitie en Veiligheid kwam eerder al in opspraak doordat het onwelgevallige conclusies van onafhankelijke onderzoekers probeerde bij te schaven. Onderzoeksinstituut WODC, dat ook het nu gewraakte MH17-onderzoek coördineerde, wordt om die reden verder losgemaakt van het 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore