Harde botsing

Botsing tussen Kamerleden PVV en DENK: 'Het is wachten op de eerste klap'

07 februari 2019 15:04 Aangepast: 07 februari 2019 16:17
Machiel de Graaff van de PVV

Kamervoorzitter Khadija Arib heeft 'een naar gevoel' overgehouden aan de knallende botsing tussen het DENK-Kamerlid Öztürk en PVV-Kamerlid De Graaf. Het debat tussen deze twee ontspoorde gisteravond flink.

Het DENK-Kamerlid en PVV-Kamerlid vlogen elkaar tijdens het debat over de uitkeringsfraude figuurlijk in de haren. Het Kamerlid Öztürk beschuldigde De Graaf van fraude. "Ik zal je najagen, dan ben je van mij", klonk het uit de mond van De Graaf.

'Zo ga je niet met elkaar om'

Kamervoorzitter Khadija Arib heeft er een naar gevoel aan overgehouden, zegt ze tegen RTL Nieuws.

"Het was een persoonlijke aanval, waardoor de inhoud van het debat – waar Kamerleden en de staatssecretaris zich goed op hadden voorbereid – niet de aandacht kreeg die het verdiende."

Bekijk hier de ruzie terug:

Kamervoorzitter Arib vervolgt:  "Zoals ik gisteren ook aangaf zijn de betreffende Kamerleden zelf (mede)verantwoordelijk voor de sfeer en het aanzien van de Kamer. Ik hoop dat zij inzien dat zoiets niet kan, dat je zo niet met elkaar omgaat, en dat zo’n confrontatie niet goed is voor henzelf, voor de sfeer in het debat en voor de Kamer als geheel."

"Na afloop van het debat heb ik excuses gemaakt naar de mensen die het debat hebben gevolgd. Voor een deel was het niet verheffend."

'Bedenkelijk laag niveau'

Politiek commentator Frits Wester gaat nog een stap verder. Wester stelt dat debatten in de Tweede Kamer de laatste tijd op momenten naar 'een bedenkelijk laag niveau zakken'.

"Waar we vroeger moesten lachen om plotselinge vechtpartijen in één of ander Aziatisch parlement, zien we het nu verbaal gebeuren in de Kamer. Ook hier is het wachten op de eerste klap", zegt Wester.

'Ontneem ze het woord'

"Soms lijkt het of je naar een scheldpartij tussen buren zit te kijken in het programma De Rijdende Rechter. Kamerleden die zich hieraan schuldig maken, moeten zich goed realiseren dat ze daarmee ook de grofheid en de tegenstellingen in de samenleving aanwakkeren. Het is net als met voetbal, als het onrustig en grof wordt op het veld slaat dat ook over naar de tribunes."

Wester besluit: "De voorzitter zou best eens gebruik kunnen maken van haar bevoegdheid om een Kamerlid het woord te ontnemen en eventueel de zaal uit te sturen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`