Extra militairen

Defensie 'op alle scenario's voorbereid' vanwege onrust Venezuela

05 februari 2019 17:56 Aangepast: 05 februari 2019 18:14
Protesten in Venezuela, eerder deze week. Beeld © EPA

Defensie is op alle scenario’s voorbereid vanwege de onrust in Venezuela. Er gaan een paar militairen extra naar het Caribisch gebied, om de hoogste militair ter plaatse te ondersteunen, zo laat het Ministerie van Defensie weten. Het gaat om enkele militairen.

Nederland stuurt nog geen extra materieel of veel extra militairen naar het gebied. "Maar Defensie staat vanuit haar Koninkrijkstaak altijd paraat en is op alle scenario’s voorbereid", zegt een woordvoerder.

Grootste buurland

Venezuela ligt vlakbij Aruba, Curaçao en Bonaire. Nederland volgt de ontwikkelingen nauwgezet, want Venezuela is het grootste buurland van het Koninkrijk. Nederland is verantwoordelijk voor defensie-operaties in het Caribisch gebied.

Sinds de onrust in Venezuela is toegenomen, wordt ook gekeken naar de rol van Nederland in het Caribisch gebied. Curaçao of andere eilanden zouden kunnen dienen om humanitaire hulp te verlenen of militaire steun kunnen geven.

Militairen

De Amerikaanse president Trump heeft eerder gezegd dat "alle opties op de tafel" liggen, ook bijvoorbeeld een optie om militair in te grijpen. "Voor zover bekend zijn er nog geen formele verzoeken gedaan door de Verenigde Staten en andere landen", zo laat Defensie weten.

Versterking

Defensie heeft altijd militairen paraat staan voor inzet in het Koninkrijk. Er zijn ongeveer 500 Nederlandse militairen in het gebied. De hoogste militair is de Commandant der Zeemacht in het Caribisch Gebied en hij krijgt dus extra ondersteuning. "Het gaat om een beperkte versterking", zegt een woordvoerder.

Gisteren erkende Nederland samen met een aantal andere Europese landen de Venezolaanse parlementsvoorzitter Juan Guaidó als interim-president van het Zuid-Amerikaanse land.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

President Maduro vraagt de paus om hulp

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore