Ga naar de inhoud
'Zo ongeveer'

Wilders verbaasd over bekering ex-PVV'er: 'Alsof vegetariër in slachthuis gaat werken'

Geert Wilders en toenmalig PVV-Kamerlid Joram van Klaveren in 2013. Beeld © ANP

"Alsof een vegetariër in een slachthuis gaat werken, zo ongeveer." Met die woorden reageert PVV-leider Geert Wilders op de recente bekering van ex-PVV-Kamerlid Joram van Klaveren tot de islam.

"Wat een verhaal, hè? Ik heb daar eigenlijk geen woorden voor." Volgens Wilders had Van Klaveren de PVV moeten verlaten als hij nog bij de partij was geweest.

'Alsof een vegetariër in slachthuis gaat werken'

00:40
Wilders 'had niet zien aankomen' dat Van Klaveren zich zou bekeren

'Het voelde als thuiskomen'

In een interview met NRC Handelsblad vertelde Van Klaveren dat hij radicaal van gedachten is veranderd tijdens het schrijven van een boek over de islam. "De jaren daarvoor had ik juist een grote aversie ontwikkeld tegen de islam. Als je dan moet concluderen dat je het niet bij het juiste eind had, dan is dat niet leuk. Maar als godszoeker voelde ik altijd een bepaalde onrust. En dat verdween geleidelijk. Het voelde een beetje als thuiskomen, in religieuze zin", aldus Van Klaveren.

Oud-PVV'er
Lees ook:
Oud-PVV'er Joram van Klaveren bekeert zich tot islam

Van Klaveren, die uit een protestants-christelijk nest komt, zat vanaf 2010 vier jaar lang voor de PVV in de Tweede Kamer. In 2014 brak hij met de partij van Wilders.

Van Klaveren is niet de eerste ex-PVV'er die zich bekeert tot de islam. In 2013 ging het Haagse gemeenteraadslid Arnoud van Doorn, die eerder een raadszetel bekleedde namens de PVV, hem al voor.