Politiek

Amerikaanse farmaceuten: Nederlands prijsbeleid medicijnen gaat veel te ver

05 februari 2019 13:24 Aangepast: 05 februari 2019 16:00

Grote Amerikaanse farmaceuten maken zich zorgen om het Nederlandse medicijnbeleid. Dat schrijft de Amerikaanse Chamber of Commerce in Nederland (AmCham) in een brandbrief namens de farmabedrijven aan minister Bruno Bruins. Volgens de bedrijven gaat het Nederlandse beleid om de prijzen van medicijnen laag te houden veel te ver.

Het Nederlandse beleid 'ondermijnt steeds meer de basis die bedrijven nodig hebben om nieuwe geneesmiddelen te ontwikkelen en op de markt te brengen', aldus de farmaceuten. 

De bedrijven hekelen drie punten in het Nederlandse beleid: de roep om meer prijstransparantie vanuit farmaceuten, de Europese discussie over het beperken van eigendomsrechten van farmaceuten en het toestaan van het namaken van geregistreerde medicijnen door apothekers.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport laat in een reactie weten dat het niet draait om de winstgevendheid van bedrijven. Farmaceuten zouden hun aandacht moeten richten op het beschikbaar maken van geneesmiddelen voor patiënten tegen een redelijke prijs, vindt het ministerie.   

Speerpunt

Bruins, minister voor Medische Zorg en Sport, heeft meer nog dan zijn voorganger Edith Schippers het verlagen van uitgaven aan dure medicijnen tot een speerpunt in zijn beleid gemaakt. Door de vergrijzing en de komst van nieuwe medicijnen stijgen de uitgaven al jaren gestaag.

Vorige week nog maakte de Nederlandse Zorgautoriteit bekend dat de uitgaven aan dure medicijnen opnieuw flink gestegen zijn, ondanks het feit dat ziekenhuizen en zorgverzekeraars er 'steeds beter in slagen om lagere prijzen af te spreken voor de geneesmiddelen'. 

Bruins probeert het tij te keren door bijvoorbeeld onderzoek te doen naar het gebruik van 'dwanglicenties'. Daarmee kan een andere andere partij dure medicijnen die nog onder een octrooi vallen goedkoop namaken. Hij wil ook ruim baan geven aan apothekers die dure medicijnen voor hun eigen patiënten namaken.

Weinig transparantie

Hoe de hoge medicijnprijzen tot stand komen is vaak onduidelijk. Onlangs verzesvoudigde farmaceut Novartis de prijs van het kankermedicijn lutetium octreotaat zonder opgaaf van reden. Minister Bruins ging met Novartis in gesprek, maar kreeg van het bedrijf geen uitleg over de prijsverhoging. 

Eerder kwam kwam fabrikant Leadiant in het nieuws, toen het Amsterdam UMC het medicijn CDCA zelf ging maken. De prijs van CDCA was in tien jaar zelfs 500 keer hoger geworden. 

'Minder aantrekkelijk'

De farmabedrijven stellen dat Bruins met zijn beleid juist te weinig oog heeft voor het feit dat zij 'vandaag in de geneesmiddelen van morgen investeren'. Wanneer zij transparanter zouden zijn over hun prijsstelling, wordt onvoldoende rekening gehouden met het feit dat ook geïnvesteerd wordt in medicijnen die nooit op de markt komen, zo beargumenteren de bedrijven.

Ze wijzen erop dat farmabedrijven gemiddeld maar 1,9 procent rendement halen op hun investeringen. "Te laag om de sector op lange termijn interessant te houden voor beleggers."

Het huidige beleid zou Nederland ook 'minder aantrekkelijk' maken als investeringsland voor de medicijnbedrijven, die volgens de American Chamber of Commerce goed zijn voor 65.000 banen in ons land. Met de komst van het European Medicine Agency zou dat volgens de bedrijven geen weg moeten zijn die ons kabinet wil inslaan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore