Bijzondere kentering

Oud-PVV'er Joram van Klaveren bekeert zich tot islam

04 februari 2019 16:19 Aangepast: 04 februari 2019 16:20
Joram van Klaveren

Oud-PVV'er Joram van Klaveren (40) heeft zich bekeerd tot de islam. Dat melden Radio 1 en NRC. "Ik krijg nu opeens vragen: haat je nu homo's en ga je naar Syrië?"

Van Klaveren zat jarenlang naast PVV-leider Geert Wilders in de Tweede Kamer. Hij pleitte voor een boerkaverbod en de-islamisering. 

"Ik keek naar mijn Bijbel in de kast, op tafel voor me lagen boeken over profeet Mohammed”, vertelt Van Klaveren in NRC over het moment dat hij zich meer moslim dan christen voelde. 

'Voelde onrust'

"Als je dan moet concluderen dat je het niet bij het juiste eind had, dan is dat niet leuk. Maar als godszoeker voelde ik altijd een bepaalde onrust. En dat verdween geleidelijk. Het voelde een beetje als thuiskomen, in religieuze zin".

Van Klaveren is vandaag niet bereikbaar voor commentaar.   

Geert Wilders Geert Wilders

Van Klaveren vertrok in 2014 bij de PVV en ging daarna met Jan Roos verder met de partij VoorNederland.

'Zeer verbaasd'

Roos is zeer verbaasd over de overstap; "Is het echt? Is het geen ordinaire stunt om zijn boek beter te verkopen?", twijfelt Roos. "Ik ken Joram als een heel intelligente jongen. Hij was ook zeer radicaal. Als het echt waar is, weet ik niet wat er is gebeurd joh. Het is toch als een Feyenoorder die wakker wordt en opeens zegt dat hij voor Ajax is." 

Meer reacties

Zijn bekering zorgt voor veel reacties. De PVV is niet bereikbaar voor commentaar. Fractievoorzitter van DENK, Tunahan Kuzu laat weten: "Wie is de volgende PVV'er die moslim gaat worden?"

Niet de eerste

Van Klaveren is niet de eerste de PVV'er die zich heeft bekeerd. Eerder deed het voormalige Haagse PVV-lid Arnoud van Doorn dat ook al.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore