Ga naar de inhoud
Per 1 juli verbod

Minister waarschuwt: strenge controle op appverbod fiets

Ferd Grapperhaus. Beeld © ANP

Minister Grapperhaus stelt dat er straks 'een gerede kans is dat je wordt staande gehouden als je appt op je fiets.' Wie na 1 juli append op de fiets wordt betrapt, krijgt een boete van 95 euro.

Minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) waarschuwt voor aanvang van de Ministerraad dat er 'écht flink op het verbod gehandhaafd gaat worden'.

'Voor in het begin'

"Je moet er echt rekening mee gaan houden dat je staande wordt gehouden. Vooral in de eerste periode. We willen echt heel duidelijk laten zien dat je een gevaar in het verkeer bent als je appt op de fiets."

Naïef

Is het niet naïef om te denken dat het appverbod op de fiets goed gehandhaafd gaat worden? Het risico als automobilist om gepakt te worden tijdens het rijden met een mobieltje in de hand, is ook nog altijd klein.

José de Jong van Veilig Verkeer Nederland: "We hopen echt van harte dat de minister deze woorden kan waarmaken.We hebben daar vertrouwen in. We hebben ook begrepen dat er meer agenten bij komen en dat er dus straks meer tijd is om het verbod te handhaven."

Meer controles

De kans op een boete van 95 euro werkt volgens de verkeersorganisatie al afschrikwekkend. "Het is een boel geld. Dat risico wil je toch niet lopen als fietser."

De Jong vervolgt: "We zien de laatste tijd dat de controle op het appen in de auto ook meer prioriteit heeft gekregen. En ook het aantal controles op fietsverlichting stijgt. Dat zijn goede signalen waar we erg blij mee zijn."

Boetes

In 2017 werden er bijna 75.000 boetes uitgedeeld aan bestuurders die achter het stuur aan het bellen of appen waren. Dat zijn er ruim 200 per dag. Daarmee inde het Centraal Justitieel Incassobureau bijna 17 miljoen euro.

Automobilisten die tijdens het rijden een mobieltje in de hand houden, krijgen 240 euro boete. Geen licht op de fiets? 55 euro. 

Appen
Lees ook:
Appen op de fiets gaat 95 euro kosten