Ga naar de inhoud
Aanpak fraude

Sjoemelen met auto-import wordt moeilijker: kabinet pakt 'boefjes' aan

Beeld © ANP

Het kabinet gaat het gesjoemel met de import van auto's aanpakken. Door de fraude loopt de schatkist miljoenen euro's mis. "We gaan het sjoemelen een stuk ingewikkelder maken en de boefjes aanpakken," zegt staatssecretaris Menno Snel.

Wie een auto importeert, betaalt belasting - bpm - over de waarde van de auto. De hoogte van het bedrag bij een personenauto is afhankelijk van de CO2-uitstoot.

Importeurs zetten vaak alles op alles om de waarde van de auto op papier te drukken, om zo min mogelijk bpm te hoeven betalen. Door de fraude loopt de staat miljoenen mis.

Korte metten 

Staatssecretaris Menno Snel wil nu korte metten maken met fraudeurs. De Rijksdienst Wegverkeer (RDW) gaat daarom de getaxeerde waarde van de auto onafhankelijk controleren.

"Op dit moment kijken we alleen of een voertuig hier de weg op mag. We controleren of de identiteit en de papieren overeenkomen", zegt Paul Diets van de RDW.  "In de toekomst gaan we ook onafhankelijk controleren of de getaxeerde waarde van een importauto klopt. En of dat de waarde van de auto doelbewust is gemanipuleerd om minder belasting te betalen."

De import van auto's blijft maar stijgen; het aantal ingevoerde auto's bereikte vorig jaar een nieuw record van ruim 210.000 auto's. 

Import tweedehands auto's

2013: 70.821

2014: 96.366

2015: 144.163

2016: 173.654

2017: 203.467

2018: 177.355 (cijfers t/m oktober, heel 2018 waarschijnlijk ruim 210.000)

Knopje

Paul Dietz van van de RDW licht toe: "Wat we zien is dat fraudeurs allerlei trucjes hebben om de waarde van de auto's te drukken. Bijvoorbeeld door het knopje van de airco weg te moffelen. De airco zit er wel in, maar het lijkt er op of dat die er niet in zit."

Geen airco scheelt al duizenden euro's in waarde van de auto, zegt Dietz. En dat scheelt dus flink wat belasting die mensen schuldig zijn. "Daarom is een goede controle op de taxatie heel belangrijk. Wij gaan strenger controleren of de taxatie goed is gebeurd. Als er dan een verkeerde deur in zit bijvoorbeeld, gaan we dat gesprek aan." 

Gesjoemel aanpakken

De plannen moeten nog verder worden uitgewerkt. Staatssecretaris Snel weet niet of hij hiermee het gesjoemel helemaal uitbant, maar het sjoemelen wordt een stuk ingewikkelder, stelt hij. 

"Dit gaat leiden tot meer belastingopbrengst", verwacht hij.  "En dat we ook nog eens de boefjes kunnen aanpakken, vind ik natuurlijk ook belangrijk."

 Belasting van Personenauto's (bpm):

  • De hoogte van het bpm-bedrag staat niet vast.
  • Het bedrag is afhankelijk van de soort auto.
  • Voor een personenauto bepaalt de CO2-uitstoot het bpm-tarief.
  • Voor een bestelauto, kampeerauto, en motor wordt het bpm-bedrag bepaald door netto-catalogusprijs.
  • Als de Co2-uitstoot 0 gram per kilometer is, hoeft er geen bpm betaald worden.
  • Als het voertuig 25 jaar ouder is.
Bron: RTL NIeuws