Akkoord kinderpardon

Akkoord komt net te laat voor uitgezet Armeens gezin: 'Wij willen nu terug naar Nederland'

30 januari 2019 11:40 Aangepast: 30 januari 2019 12:50
De kinderen wonen nu in een flatje in Armenië, maar willen terug naar Nederland.

Het gezin Grigoryan, dat vorige week maandag werd uitgezet naar Armenië, gaat er alles aan doen om terug te keren naar Nederland. Hun Nederlandse advocaat is nu druk bezig met een nieuwe procedure. "Dat wij zijn uitgezet is zuur en oneerlijk. De nieuwe regels geven ook ons hoop", vertelt vader Hovik vanuit Armenië.

De regering besloot gisteren dat ruim zeshonderd kinderen van asielzoekers die al lange tijd in Nederland wonen, mogen blijven. Maar daarmee moet het voortaan uit zijn. Asielzoekers en hun gezinnen moeten sneller duidelijkheid krijgen om te voorkomen dat zich opnieuw 'schrijnende gevallen' aandienen.

"Dit akkoord is zo mooi nieuws. Ik ben zo blij met dit nieuws. En dit betekent ook hoop voor ons", vertelt vader Hovik Grigoryan telefonisch vanuit Jerevan, de hoofdstad van Armenië.  

Matrassen op de grond

Het gezin met kinderen van 3,5 en 8 jaar oud werd vorige week op een lijnvlucht naar Armenië gezet. Voor hen komt het nieuwe akkoord dat gisteravond werd bereikt, dus net te laat. "Dat doet pijn", zegt vader Hovik.  

"We wonen nu in Jerevan. In een klein flatje. We slapen met zijn vijven op matrassen op de grond. Het is koud en we hebben niets. Het gaat niet goed met de kinderen. Ze spreken de taal niet. Ze zijn van slag en missen Nederland, hun huis." 

De kinderen toen ze nog in Nederland woonden. De kinderen toen ze nog in Nederland woonden.

Problemen in mijn land

Het Armeense gezin Grigoryan kwam in 2010 naar Nederland. De kinderen werden alledrie in Nederland geboren. 8-jarige dochter Shushan werd ruim twee jaar geleden aangereden door een vrachtwagen op het terrein van het AZC in Den Helder waar zij toen woonde. 

"Mijn kinderen kennen de taal hier niet en mijn dochter krijgt in Armenië niet de juiste zorg. Daarom willen we terug naar Nederland."

'Alles op alles zetten'

De Nederlandse advocaat Mary Grigorjan laat weten dat ze alles op alles gaat zetten om het gezin alsnog terug naar Nederland te krijgen.

"Het is ontzettend zuur dat het akkoord anderhalve week na de uitzetting van dit gezin komt. Dit gezin komt zeker in aanmerking voor een verblijfsvergunning", zegt de advocaat.

Het meisje Shushan woont sinds 1,5 week in Armenië Het meisje Shushan woont sinds 1,5 week in Armenië

Mogen blijven

Volgens haar heeft het gezin nooit in de illegaliteit geleefd. "Ze hebben 9 jaar lang onder toezicht gestaan. Onder de nieuwe regels zouden ze absoluut mogen blijven. Dat de nieuwe regels voor hen te laat komen, is vreselijk zuur en hard voor ze."

De advocaat gaat kijken wat ze kan doen om een nieuwe aanvraag te doen om het gezin terug te krijgen. "Ik ben heel blij met het akkoord en ik ga nu keihard mijn best doen om dit gezin terug te halen naar Nederland. Ze horen hier."

"Vanaf de draai van het CDA is dit het enige gezin dat is uitgezet", zegt politiek verslaggever Frits Wester. "Hoe groot daadwerkelijk de kans is dat zij nu mogen terugkeren, is lastig om te oordelen." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Kabinet blij met compromis kinderpardon: 'Laten zien dat dit werkt'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore