'Heel goed nieuws'

Blijdschap over ruimere regeling kinderpardon

29 januari 2019 22:46 Aangepast: 30 januari 2019 08:04

Televisiemaker Tim Hofman, die de afgelopen maanden het kinderpardon op verschillende manieren op de Haagse agenda zette, is heel blij met het akkoord dat er nu ligt.

"Een pardon voor zo’n 630 kinderen is heel goed nieuws", zegt Hofman. "Maar ik geloof het eigenlijk pas als Nemr met een verblijfsvergunning in zijn handen staat." Nemr is het Iraakse jongetje dat hij in zijn documentaire tegenover Haagse politici als Klaas Dijkhoff en Sybrand Buma zette.

Wisselgeld

Hofman snapt dat er in de coalitie wisselgeld betaald moest worden voor deze regeling. "Zo werkt het binnen een coalitie", zegt hij. "Ik heb nog niet alle komma's gezien en gelezen. Maar het is goed dat er meer geld naar de IND gaat, zodat de procedures sneller en zorgvuldiger kunnen worden doorlopen."

Nemr reageerde zelf ook op het akkoord dat de coalitiepartijen bereikten. "Bedankt Nederland'', zei de Iraakse jongen op Twitter.

De presentator wil zich niet op de borst kloppen over de urgentie die het dossier in de regeringspartijen heeft gekregen. "Misschien dat door het lawaai dat we hebben gemaakt het dossier iets hoger op de stapel is komen te liggen."

Grote doorbraak

Kinderrechtenorganisatie Defence for Children noemt het akkoord over het kinderpardon een grote doorbraak. "We zijn verheugd voor al die kinderen die jaren in stress en onzekerheid hebben gezeten", zegt een woordvoerder tegen RTL Nieuws. "Maar we zijn wel heel benieuwd naar de details."

De organisatie krijgt veel telefoontjes van kinderen die met de regeling te maken hebben. "Ze durven voorzichtig blij te zijn, maar ze vragen zich tegelijk wel af: geldt dit ook echt voor ons?"

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kinderpardon verruimd voor huidige gevallen, moet daarna verdwijnen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore