Coalitieoverleg

Kinderpardon verruimd voor huidige gevallen, moet daarna verdwijnen

29 januari 2019 20:11 Aangepast: 29 januari 2019 23:08
Rob Jetten (D66) en Sybrand Buma (CDA) na afloop van het coalitieoverleg. In de achtergrond Klaas Dijkhoff (VVD). Beeld © ANP Foto

Na een week van overleg heeft de coalitie een compromis bereikt over het kinderpardon. Het bestaande pardon verdwijnt, net als de zogeheten discretionaire bevoegdheid van de staatssecretaris. Er zal ruimhartig worden gekeken naar de ongeveer 700 gezinnen die onder de huidige regeling vallen. De verwachting is dat het grootste deel van hen mag blijven.

Voorlopig komt voor hen een uitzetstop. Een groot gedeelte van de 700 gezinnen mag uiteindelijk blijven, is volgens ingewijden de bedoeling. Daarna verdwijnt de bestaande regeling. De IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst) krijgt 13 miljoen euro extra, zodat de procedures versneld kunnen worden.

Discretionaire bevoegdheid

Daarnaast verdwijnt de zogeheten discretionaire bevoegdheid bij de staatssecretaris. Op dit moment beschikt de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, nu Mark Harbers, over de mogelijkheid om in bepaalde gevallen te beslissen dat asielzoekers die door de rechter zijn afgewezen, toch mogen blijven.

Die bevoegdheid vindt vooral de VVD lastig. In de toekomst wordt die discretionaire bevoegdheid 'gedepolitiseerd'. Dat wil zeggen dat die in de toekomst niet meer bij de staatssecretaris ligt, maar bij de directeur van de IND. Voor schrijnende gevallen kan de directeur van de IND, geadviseerd door een speciale commissie, dan alsnog een uitzondering maken. 

'Onderhandelaarsakkoord'

ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers sprak over afspraken waar 'voors en tegens' inzitten. "Het zijn vier partijen die afspraken maken, daar zitten altijd voors en tegens in." De vier regeringspartijen hebben een week gesproken over het pardon. De drie coalitiepartijen CDA, D66 en ChristenUnie wilden versoepeling van de regels voor het uitzetten van asielkinderen. De VVD was steeds fel tegen. 

Een kabinetscrisis is het nooit geworden, zei CDA-leider Buma na afloop van het overleg vanavond. Ook een dreiging van een crisis is er volgens hem 'nooit geweest'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore