Ga naar de inhoud
Campagnespot

Briljant of tenenkrommend? CDA zegt 'goedemorgen' in campagnespot

Sybrand Buma in het CDA-campagnefilmpje

'Betuttelend' en 'vreselijk truttig'. Maar ook: 'sympathiek' en 'vrolijk'. De 'hele goede morgen'-campagne van het CDA maakt de tongen los. Wat we er van vinden? De meningen lopen flink uiteen.

In de verkiezingscampagne laat CDA-leider Sybrand Buma zien wat de kracht van een groet is en roept hij op meer oog te hebben voor elkaar. Vandaag werd zelfs uitgeroepen tot 'een hele goede morgen-dag'. 

Slaat de boodschap aan? Campagnestrategen, reclamemakers en hoogleraren reageren:

Rick van Baaren - hoogleraar Gedragsverandering

Van Baaren: "Laten we positief beginnen: ik vind het idee sympathiek. De 'call to action' is duidelijk: begroet elkaar eens. Maar ik vind het ook niets. Ik mis emotie en een antwoord op de waarom-vraag. Waarom moet ik me hier druk om maken? Na dit filmpje, word ik niet gemotiveerd om 'goedemorgen' te zeggen. De emotie mist. Het is te houterig, te vlak."

De hoogleraar vervolgt: "Dat we elkaar meer zouden kunnen begroeten, is wel een gevoel dat leeft. Maar ik word niet gemotiveerd om dat nu te gaan doen. Ik denk niet dat dit nieuwe stemmers oplevert. Nu zijn we in dit land ook notoir slecht in het maken van politieke campagnes. De spotjes raken niet omdat de emotie ontbreekt en de energie mist. Dit is weer een goed voorbeeld. De Amerikanen kunnen dit echt een stuk beter."

Hier het spotje:

Jeroen van Eck - bedenker campagne

Jeroen van Eck, oprichter van reclamebureau Joe Public dat de campagne bedacht: "We zijn voor de kerst begonnen met brainstormen. Het CDA had al een idee. Dat de campagne nu al veel aandacht krijgt, is heel fijn. Er wordt over gepraat. Dat wil je!"

Van Eck vervolgt: "Het spotje laat op korte termijn de zorgen zien die het CDA heeft over de omgangsvormen. En op langere termijn laat het CDA hiermee zien dat de partij staat voor rentmeesterschap: hoe gaan we de aarde doorgeven aan onze kinderen."

Hoeveel er voor de campagne is betaald? "We hebben allerlei menu's voor onze klanten; het CDA heeft een gerechtje afgenomen. Het kostte geen tienduizenden euro's." Voor het filmen had Buma weinig tijd, zegt Van Eck. "Hij was druk met allerlei zaken, zoals het klimaatakkoord. Maar hij snapt hoe het werkt. We kennen elkaar ook goed van een eerdere campagne."

Wim Daniëls - taalkundige:

"Vanochtend kreeg ik al allerlei mailtjes van mensen die zich druk maken dat het 'een heel' goedemorgen moet zijn en niet 'een hele' goedemorgen. Onzin om daar moeilijk over te doen; het mag namelijk allebei."

"Dit is gewoon goed. Dat heb ik ook getwitterd en daar was het CDA ook wel blij mee. Verder heb ik het spotje nog niet echt goed gezien."

Pim Kok - bedenker van Goeiemoggel-reclame:

"Dat mensen de link maken met onze 'goeiemoggel-reclame' uit 2007 voor KPN snap ik, maar onze reclame had veel meer humor. De reclame was een enorm succes, we hebben er een Gouden Loeki mee gewonnen. De reclame heb ik met een collega in een middagje bedacht. Het was bizar: iedereen ging tegen elkaar 'goeiemoggel' zeggen. Ik werd er op een gegeven moment gek van."

Er is een groot verschil met de CDA-reclame: "Kijkers vonden onze reclame grappig en namen het daardoor over. We legden mensen niets op. In het CDA-spotje wordt opgeroepen om iets te gaan doen. Veel meer betuttelend. De mensen die de partij zou moeten bereiken, bereik je hier niet mee. Let ook op het interieur in het laatste shot." 

Op 1 manier kan het wel een échte hit worden, denkt Kok.  "Als Lucky TV ermee aan de haal gaat."  

Frits Wester - politiek commentator:

Politieke partijen proberen met dit soort campagnes een bepaald beeld van zichzelf neer te zetten, zegt Wester. "Zeg maar een bepaald gevoel of associatie die je bij de betreffende partij kunt hebben. Het CDA wil zich blijkbaar als vriendelijke maar ook burgerlijke partij neerzetten. De klassieke achterban vindt het wellicht prima, maar daarbuiten kan het snel als betuttelend en truttig worden ervaren."

"Natuurlijk is het fijn als mensen elkaar gewoon groeten en gedag zeggen, maar om dat nu als politieke boodschap uit te venten is niet zonder risico. Reclamebureau’s realiseren zich vaak onvoldoende dat politiek zich niet laat verkopen als een pot pindakaas. Wat je nu dan ook ziet is dat CDA-voorman Buma vooral wordt uitgelachen."

Jack de Vries - campagnestrateeg

De campagnestrateeg en oud-campagneleider van het CDA is enthousiast: "Ik ben de hele ochtend door mijn jonge collega's begroet met 'een hele goede morgen'. Ik vond dat heel grappig en vrolijk." 

En ja: De Vries heeft iedereen een heel goedemorgen teruggewenst. "Mooi toch, dat jongere mensen de campagne hebben gezien en ook direct oppakken. Ik vind het spotje vrolijk en de sfeer is vriendelijk."