Ga naar de inhoud
Crisisgevoelig onderwerp

Spannende dag voor coalitie: soepeler kinderpardon kan tot brokken leiden

Sybrand Buma (CDA) en Klaas Dijkhoff (VVD) Beeld © ANP

De VVD is nog niet van plan in te schikken als het gaat om versoepeling van het kinderpardon. Dat zeggen liberale ingewijden tegen RTL Nieuws. Afgelopen week ontstond spanning in de coalitie omdat CDA, D66 en ChristenUnie de regels rond het kinderpardon willen versoepelen. 

Dit weekend is er telefonisch overleg geweest tussen de fractiespecialisten van de coalitie, maar er ligt nog geen compromis op tafel. Vanmorgen komt de top van de coalitie onder leiding van premier Rutte weer bijeen voor het wekelijkse coalitieoverleg. 

'Een bommetje'

Leden van de VVD-top wijzen erop dat er niet voor niks een kinderpardon is. "Daar is tijdens de formatie uren over onderhandeld. Dan kun je niet nu zeggen, doe maar een onsje minder."

Ingewijden noemen de actie van het CDA om plotseling een soepeler kinderpardon te eisen 'een bommetje'. "Het is een gekke draai en dan ook nog de ChristenUnie laten opbieden tot een uitzendstop. Dat is ongelooflijk onhandig gespeeld. Je moet dit niet onderschatten."

Zo ruziën de regeringspartijen over het kinderpardon

02:32
CDA, D66 en ChristenUnie willen een versoepeling, maar de VVD niet. De spanningen lopen hoog op bij de regeringspartijen over het kinderpardon.

Crisisgevoelig onderwerp

Het zoeken naar een compromis staat onder tijdsdruk. Woensdag is er een debat over het kinderpardon in de Tweede Kamer. Als tegen die tijd de coalitie het nog niet eens is en de oppositie met een motie komt waarin ze bijvoorbeeld het pleidooi van CDA-leider Buma voor een soepeler pardon herhaalt, wordt het moeilijk voor CDA, CU en D66 daartegen te stemmen. "Als ze zo’n motie steunen, hebben we donderdag een extra ministerraad. Het is crisisgevoelig zolang het niet is opgelost", zegt een VVD'er.

Probleem is ook dat CDA, D66 en CU weinig wisselgeld hebben dat ze de VVD kunnen aanbieden. Extra geld voor lastenverlichting in ruil voor een soepeler pardon zien de liberalen niet zitten. En ook beloftes voor strengere wetten rond asiel vindt de VVD een lege huls. "Wetten kosten tijd en we weten niet of we na de Provinciale Statenverkiezingen nog een meerderheid in de Eerste Kamer hebben, dus die beloftes zijn niks waard."

'Nog veel puzzelen'

In kringen van CDA, CU en D66 erkennen ingewijden dat er 'nog veel wordt gepuzzeld'. Ze wijzen erop dat slechts een kleine groep kinderen voordeel heeft van de versoepeling die ze willen. "Daar moet een compromis over te bedenken zijn. Als iedereen zijn kop er maar bij houdt. Redelijkheid betrachten kan iedereen helpen om rust te vinden om eruit te komen."

Betrokkenen wijzen in dit verband ook op de rol van de verantwoordelijke staatssecretaris, VVD'er Mark Harbers. Hij zet zich volgens hen in om tot een oplossing te komen, denkt inhoudelijk mee en stelt zich niet op als een hardliner. "Dat is een goed teken", zegt een ingewijde. "Harbers is lang lid van de VVD-fractie geweest. Als Harbers kan leven met wat er uit komt, moet de fractie meegenomen kunnen worden."

Spanning
Lees meer
Spanning in coalitie over kinderpardon loopt op, ook VVD'ers worstelen