Kinderpardon

Peiling: steun voor regering is op een dieptepunt

27 januari 2019 10:43 Aangepast: 27 januari 2019 10:43
Het kabinet-Rutte III op het bordes in 2017.

Nog maar 35 procent van de kiezers hoopt dat onze huidige regering de rit uitzit. Het gaat om de laagste score tijdens deze regeerperiode. Aan het begin van het Kabinet-Rutte III steunde nog 50 procent van de kiezers de regering.

Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond. De grootste daling is bij regeringspartij CDA, waar slechts de helft van de kiezers hoopt dat het kabinet in het zadel blijft. Ook bij kiezers van de andere regeringspartijen VVD, D66 en ChristenUnie is die hoop gedaald.

Kinderpardon

Een van de redenen van de ontevredenheid is het kinderpardon, waarover de coalitiepartijen verdeeld zijn. Onderling neemt de spanning toe: de VVD is tegen versoepeling van het pardon en staat daarin lijnrecht tegenover CDA, D66 en ChristenUnie. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Spanning in coalitie over kinderpardon loopt op, ook VVD'ers worstelen

Over de versoepeling van het pardon zijn de meningen van de kiezers gelijk verdeeld, blijkt uit de peiling. Ongeveer de helft van de ondervraagde kiezers is voor, de andere helft is tegen.

Verdeelde meningen

Bij de VVD-kiezers is een meerderheid tegen een versoepeling van het kinderpardon, D66-kiezers zijn met een meerderheid voor versoepeling en binnen het CDA is het vrijwel 50-50 verdeeld.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`