Ga naar de inhoud
Onenigheid tussen regeringspartijen

Spanning in coalitie over kinderpardon loopt op, ook VVD'ers worstelen

Tim Hofman en Nemr tijdens de aanbieding van een petitie voor een kinderpardon. Beeld © ANP

Regionale en lokale VVD-politici worstelen met het kinderpardon, zo blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws langs verschillende VVD-regiobestuurders, burgemeesters en raadsleden.

De VVD staat lijnrecht tegenover coalitiegenoten CDA, D66 en ChristenUnie. De VVD houdt vast aan het regeerakkoord, waarin staat dat er geen aanpassing komt van het pardon. De andere partijen willen dat wel.

"Is het menselijk een kindje van 6 dat hier geboren is, uit te wijzen? Ik vind van niet", zegt Bert Homan, oud-wethouder van Utrechtse Heuvelrug en Teylingen en huidig raadslid in Assen.

Snellere procedures

Waarnemend burgemeester van Amstelveen Bas Eenhoorn vindt het belangrijk dat procedures bij de immigratiedienst worden versneld. Iemand moet binnen twee jaar weten of hij in Nederland mag blijven. "Daarvoor hoeft Harbers niet op de commissie-Van Zwol te wachten", zegt Eenhoorn. "Dat kan hij nu al in gang zetten. En als we dat dan gaan doen en de procedures dus korter zullen worden dan zeg ik ook, laat de kinderen die hier nu zijn gewoon blijven en geef nog één keer een kinderpardon."

Harbers:
Lees ook:
Harbers: oplossing voor kinderpardon is ver weg

Frits Wester: Spannende dagen

De spanning in de coalitie over het kinderpardon neemt toe, zegt politiek commentator Frits Wester. "Het wordt spannend de komende dagen, zegt een betrokkene. De VVD eist van alles terug in ruil voor een tijdelijke uitzetstop. Het is te vroeg om te spreken van een crisisachtige sfeer binnen de coalitie, maar als het dit weekend niet wordt opgelost, kan dat snel veranderen. Er zal dit weekend flink overleg worden gevoerd tussen de regeringspartijen, in de hoop een oplossing te vinden. Dat gebeurt in principe telefonisch. Maandagochtend zien de partijen elkaar weer tijdens het coalitieoverleg."

Aanbevelingen commissie

De commissie-Van Zwol doet onderzoek naar vreemdelingen die in Nederland blijven na een afwijzing van een verblijfsvergunning. In het onderzoek is er speciale aandacht voor gezinnen met kinderen. De commissie komt mogelijk met voorstellen tot aanpassing van procedures.

Oud-Tweede Kamervoorzitter Frans Weisglas voelt het ongemak ook. De VVD-prominent is voor een verruiming van het kinderpardon. "Ik ben voor een uitzetstop voor kinderen die straks eventueel mogen blijven. Je zult maar over tien dagen het land worden uitgezet, terwijl over tien weken een nieuwe regeling komt waardoor je in het land had mogen blijven."

Menselijke partij

VVD-raadslid in Assen Bert Homan erkent dat er 'natuurlijk een regeerakkoord is en 'dat we ons daar aan moeten houden'. "Maar, tegelijk zijn wij een menselijke partij en is het menselijk een kindje van zes dat hier is geboren uit te wijzen? Ik vind van niet."

Hij wil dat de procedures binnen de immigratiedienst worden versneld. "Binnen een half jaar moeten mensen weten of ze kunnen blijven of niet. Maar nu zijn de regels nog niet op orde en vind ik dat we als VVD niet keihard nee moeten zeggen tegen het verzoek van CDA, D66 en ChristenUnie om het kinderpardon iets te versoepelen. En natuurlijk moeten we met de precieze verandering wachten tot die commissie-Van Zwol klaar is, maar dan ook tot die tijd geen kinderen uitzetten."

Nog
Lees ook:
Nog geen koerswijziging kabinet rond kinderpardon ondanks draai CDA

Gekweld

Een andere liberaal wil alleen op basis van anonimiteit spreken over het kinderpardon. Hij zegt 'gekweld te worden door de nuances over het kinderpardon' en dat dit dossier 'echt nooit klaar lijkt te zijn'. "Als we nu meegaan op een stop op de uitzettingen zonder goede redenen, dan gaan we er last van krijgen", wijst hij naar de Provinciale Statenverkiezingen die op 20 maart worden gehouden.

Volgens voorzitter Snijders van de regio oost van de VVD speelt het kinderpardon absoluut niet in zijn achterban. "Ik hoor er geen gemor over. Ik vind dat we ons aan het regeerakkoord moeten houden." Een VVD'er die alleen anoniem geciteerd wil worden zegt echter:  'Het leeft zeker'. Hij steunt wel de lijn van de VVD-fractie in de Tweede Kamer, die zich vasthoudt aan het regeerakkoord. "Het is een zwaar onderwerp waar je goed over moet nadenken en zorgvuldig moet handelen. Ik denk dat de staatssecretaris en de fractie de goede stappen zetten. Doe de stappen zorgvuldig, laat de commissie zijn werk doen en kijk dan of je een beweging moet maken – als je al een beweging moet maken."

Worsteling

Een andere anonieme VVD'er zegt zich op te stellen achter de fractie, maar er wel mee te worstelen: "Ik heb zelf kinderen, ik weet hoe moeilijk dat is. Tegelijkertijd zie je dat ouders kinderen hiervoor in stelling brengen om zelf in Nederland te kunnen blijven."

Een lokale liberaal zegt het zo: "Op een gegeven moment moet je ergens een grens trekken, hoe naar je het ook vindt. Op dit moment moet er binnen de regering worden geprobeerd om er samen uit te komen."

Zo ruziën de regeringspartijen over het kinderpardon:

02:32
CDA
Lees ook:
CDA gooit roer om: wil samen met D66 soepelere regels kinderpardon
Bron: RTL Nieuws