Minderjarige pizzabezorger

Controle leeftijd maaltijdbezorger geen prioriteit voor inspectie

24 januari 2019 19:03 Aangepast: 25 januari 2019 06:48
Een deliveroo-bezorger, zonder persoonlijke rol in dit verhaal. Beeld © Getty

Wie nog geen 16 jaar is, mag niet als maaltijdbezorger op pad. Toch gebeurt dat wel. De arbeidsinspectie SZW voert alleen controles uit als er meldingen binnenkomen. "Er zijn ernstigere zaken, dit heeft geen prioriteit."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Maaltijdbezorger (15) uit Utrecht overleden na aanrijding

Als in korte tijd veel meldingen binnenkomen kan de inspectie beslissen om er capaciteit voor vrij te maken. Eerder dit jaar deed de inspectie onderzoek naar aanleiding van berichten dat in Rotterdam minderjarigen zouden worden geronseld om maaltijden te bezorgen. Dat leverde niets op.

Eigen verantwoordelijkheid

"We gaan er van uit dat maaltijddiensten zelf hun verantwoordelijkheid nemen", zegt een woordvoerder van de inspectie. Een 15-jarige mag alleen licht werk doen. Maaltijden bezorgen onder tijdsdruk wordt niet gezien als licht werk, en mag dus niet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jonge maaltijdbezorgers gevaar op de weg: 'Brein nog niet ontwikkeld'

Controle

Het is ook moeilijk te controleren of maaltijdbezorgers zich wel aan de regels houden, zegt de inspectie. "We kunnen niet overal zitten." En als een 15-jarige maaltijden bezorgt, hoeft dat niet tegen de regels te zijn. "Wie zegt er dat er tijdsdruk op zit? Misschien bezorgt iemand wel sushi en zegt zijn baas: neem de tijd. Dan mag het wel."

De inspectie kan niet alles controleren, en maakt daarom analyses waar het grootste risico is op overtredingen. Daar wordt de inspectiecapaciteit ingezet. Controle van maaltijdbezorgers heeft op dit moment niet de grootste prioriteit, aldus de woordvoerder.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Minderjarigen zijn niet geschikt als maaltijdbezorgers'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van