De Tweede Kamer gaat akkoord met de brexit-noodwet, maar wel in aangepaste vorm. Dat blijkt vanavond in een debat in de Tweede Kamer met minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok.
In de noodwet stond eerst dat een minister een wet zelf kan wijzigen of intrekken, zonder goedkeuring van het parlement. De Tweede Kamer wil dat de extra bevoegdheden maar een half jaar gelden en dat alle maatregelen binnen tien weken alsnog door de Tweede Kamer moeten worden goedgekeurd, anders vervallen ze. Dat staat in een aantal amendementen van de regeringspartijen CDA en D66 en ChristenUnie.
Te ruime bevoegdheden
Blok geeft zichzelf volgens de Kamer te ruime bevoegdheden voor noodmaatregelen om chaos rond brexit te voorkomen en krijgt daarmee te veel macht. Volgens ChristenUnie-Kamerlid Stieneke de Graaf krijgt de minister 'een wel heel brede machtiging'. Ook CDA en D66 zijn zeer kritisch. "Het parlement moet nooit buitenspel komen te staan", zegt D66-Kamerlid Kees Verhoeven in het debat. "Ik begrijp dat er een wet nodig is, maar er is veel kritiek geweest op de grondwettelijke toets."
CDA-Kamerlid Omtzigt noemde de wet eerder ongehoord. "Een stevige regering heeft een stevige controle van het parlement nodig." Tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer bleek ook dat experts zeer kritisch zijn."

Problemen
Als het Verenigd Koninkrijk in maart zonder akkoord de EU verlaat, dan kunnen problemen ontstaan met goederen- en personenverkeer. Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken stuurde eind vorig jaar een wet naar de Tweede Kamer die de regering bevoegdheden geeft om noodmaatregelen te treffen.
De noodwet is volgens Blok hard nodig om problemen te voorkomen, zei hij in november. "Een harde brexit kan ingrijpende consequenties hebben, voor goederenverkeer, voor personenverkeer. Dus die wet geeft een ruime bevoegdheid om noodmaatregelen te nemen. Ook hele praktische zaken: hoe gaan we straks om met een Engels rijbewijs dat in Nederland wordt aangetroffen?"
Aanpassingen
De Kamer vraagt nu om een aanpassing van minister Blok van Buitenlandse Zaken. "Blok zal de noodzaak van deze ingrijpende wet beter moeten onderbouwen en op onderdelen moeten aanpassen", aldus Verhoeven.
Het Britse parlement stemde de brexitdeal van premier Theresa May met de EU weg. May wil opnieuw onderhandelen met de EU over een akkoord. Vóór 29 maart moet er een overeenkomst liggen. Als het voor de datum niet lukt, leidt dat tot een harde brexit en geldt het Verenigd-Koninkrijk als een land buiten de EU.
