Het CDA moet nu wel pleiten voor het openbreken van het regeerakkoord om het kinderpardon te verruimen, zegt politiek commentator Frits Wester. "Anders hadden ze niet zo hoog van de toren moeten blazen over de verruiming van het kinderpardon." De coalitie heeft vanochtend gesproken over de nieuwe stellingname van het CDA. Ze spreken later deze week verder.
Dit weekend liet de partij weten dat het kinderpardon ruimer moet worden toegepast, waardoor meer asielkinderen en hun ouders in aanmerking kunnen komen voor een verblijfsvergunning. Dat vinden ook de andere regeringspartijen D66 en ChristenUnie. Tot dusver waren het CDA en andere regeringspartij VVD tegen. Nu staat de VVD plotseling alleen binnen de coalitie.

Ongemakkelijk gevoel CDA-leden
"Het CDA was hier altijd heel streng in", zegt Wester. "Maar daar hadden de leden van het CDA een heel ongemakkelijk gevoel bij. Nu komt er over drie weken een CDA-congres aan en er is een grote kans dat er een voorstel van de leden komt over de versoepeling van het kinderpardon. Hiermee neemt de partij een voorschot daarop."
Volgens Wester worden partijen nerveus op weg naar de verkiezingen voor de Provinciale Staten eind maart. Die verkiezingen bepalen de zetelverdeling in de Eerste Kamer.
Heel principiële kwestie
"Vorige week was er al gedoe toen de VVD moeilijk deed over wie de kosten van de uitvoering van het klimaatakkoord gaat betalen. En nu weer dit."
Volgens Wester kunnen er over veel zaken nog wel compromissen worden gesloten, zoals over de klimaatmaatregelen uit het klimaatakkoord, dat de VVD aan de kaak stelde. "Maar dit is een heel principiële kwestie. Je bent vóór verruiming of tégen verruiming. Je kan niet ergens in het midden zitten."
De kwestie is op dit moment urgent vanwege de gezinnen die op dit moment dreigen te worden uitgezet. Stel dat de regels worden versoepeld dan zouden die gezinnen net op een paar dagen achter het net vissen.
"D66 en ChristenUnie hebben gezegd dat die uitzettingen nu mogen moeten worden stopgezet. Het CDA zegt daar naar te kijken. Ze weten dat nog niet."
Verkiezingsretoriek
Maar dat is wel een probleem voor het CDA, zegt Wester. "Het klinkt nu hol als ze het niet hoog opspelen. Dan klinkt het als verkiezingsretoriek", zegt Wester.
"Tot slot. Wil je het regeerakkoord openbreken dan heb je alle vier regeringspartijen nodig. Je moet het hoog spelen, anders had je niet zo hoog van de toren moeten blazen. Ik ben benieuwd hoe dit gaat aflopen", zegt Wester.
