Ga naar de inhoud
Kinderpardon

Regeringspartij D66 wil net als ChristenUnie stop op uitzetten asielkinderen

Rob Jetten. Beeld © ANP

Regeringspartij D66 steunt een oproep van coalitiepartner ChristenUnie om voorlopig te stoppen met het uitzetten van kinderen. Dat heeft fractievoorzitter Rob Jetten gezegd. Hij wil snel een debat over een versoepeling van het kinderpardon. "Het lijkt me heel onverstandig om vooruitlopend daarop toch gezinnen uit te zetten.''

Afgelopen weekeinde sloot het CDA zich aan bij coalitiepartners ChristenUnie en D66, die al langer aandringen op een soepeler kinderpardon. Een aanpassing om schrijnende gevallen te helpen moet wel passen 'binnen het regeerakkoord', zei Jetten, hoewel daarin duidelijk is afgesproken dat de huidige regeling niet wordt veranderd.

Deze
Lees ook:
Deze kinderen moeten land uit ondanks wens soepeler kinderpardon
CDA
Lees ook:
CDA gooit roer om: wil samen met D66 soepelere regels kinderpardon

CDA en de uitzetstop

CDA-leider Sybrand Buma wil nog niet vooruitlopen op een uitzetstop voor kinderen. "Dat gaan we met de coalitie bespreken'', zei hij voorafgaand aan het wekelijkse coalitieberaad. VVD-collega Klaas Dijkhoff liet weten de wensen van zijn coalitiepartners te zullen aanhoren. Maar hij voegde eraan toe: "Ik heb gelukkig een regeerakkoord.''

ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers vindt het 'een goede zaak' dat ook CDA overstag is gegaan. Dat heeft volgens hem nog niet geleid tot woedende telefoontjes binnen de regeringscoalitie.

Vorige week botste het tussen de regeringspartijen toen Dijkhoff in een interview afstand leek te nemen van het klimaatbeleid van het kabinet.

Opmerkingen
Lees ook:
Opmerkingen Dijkhoff etteren door binnen coalitie: 'Irritatie nog niet weg'