Gezin morgen uitgezet

Deze kinderen moeten land uit ondanks wens soepeler kinderpardon

20 januari 2019 20:35 Aangepast: 20 januari 2019 22:35
Kinderen Vrej en Jemma worden morgen het land uitgezet naar Armenië.

Door de draai van het CDA, is er een meerderheid voor een soepeler kinderpardon. De uitzettingen van kinderen gaan ondertussen door. Zoals die van de Armeense familie Grigoryan. Morgen vertrekt hun vliegtuig. "We gaan een vreselijke nacht tegemoet", vertelt vader Hovik (38) vanuit het detentiecentrum.

Drie dagen geleden werden ze opgepakt door de politie. "Het was 7 uur 's ochtends. We verbleven in het azc in Emmen. De kinderen begonnen te huilen", zegt vader Hovik vanuit het detentiecentrum in Zeist. 

Daar zitten hij, zijn vrouw en zijn drie kinderen van 8,5 en 3 sinds enkele dagen opgesloten. "Ik mag een kwartier bellen, heb geen eigen telefoon. Ik ben gescheiden van mijn gezin. De komende nacht wordt een nachtmerrie", vertelt hij.

'Enkele reis naar Armenië'

Morgen om 13.10 uur wordt het gezin op het vliegtuig naar Armenië gezet. "Oneerlijk"" zegt Hovik. "Dit weekend is er zoveel gebeurd in de politiek. Een meerderheid wil  nu een verruiming van het kinderpardon. Dat gaat om mensen zoals wij en dat geeft ons hoop."

"Maar we zitten nu gevangen, kunnen nergens heen. Morgen om 9 uur haalt de politie ons op om ons naar Schiphol te brengen."

'Uitzettingen moeten stoppen'

Er is weinig hoop dat de uitzetting niet door gaat. Dit weekend liet het CDA weliswaar weten voor een verruiming van het kinderpardon te zijn - een opmerkelijke draai- maar staatssecretaris Harbers liet weten dat hij daar niets voor voelt. 

Bram van Ojik van GroenLinks vindt dat na deze draai van het CDA uitzettingen van kinderen niet meer door kunnen gaan. "Nu het CDA is gedraaid, is er een meerderheid voor een verruiming van het kinderpardon", zegt Van Ojik. "De politiek heeft mensen nu hoop gegeven. Er zijn verwachtingen gewekt en dat heeft consequenties. Dan kun je niet doorgaan met het uitzetten van kinderen."

'Laatste kans'

Van Ojik heeft Kamervragen gesteld. Wat hij kan doen om de uitzetting voor het Armeense gezin morgen te stoppen? "Ik vind het vervelend om te zeggen,maar ik denk niet veel. De laatste kans voor dit gezin is dat staatssecretaris Mark Harbers gebruik maakt van zijn discretionaire bevoegdheid."

CDA: 'Niet over individuele gevallen'

CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg laat aan RTL Nieuws het volgende weten: "We gaan als politici niet over individuele gevallen. Wij weten niet wat daarin speelt."

Ze vervolgt;  "Wij hebben voorstellen gedaan die de staatssecretaris of zelf kan oppakken (bijvoorbeeld voorrang verlenen aan gezinnen met kinderen) of aan de commissie Van Zwol kan voorleggen om mee te nemen in haar analyse hoe het systeem kan worden verbeterd."

Kinderen hier geboren

Het Armeense gezin Grigoryan kwam in 2010 naar Nederland. "Ik had problemen in mijn land. Daarom zijn we gevlucht. Al onze drie kinderen zijn in Nederland geboren. Dit land is hun thuis", zegt vader Hovik.

Zijn 8-jarige dochter werd ruim twee jaar geleden aangereden door een vrachtwagen op het terrein van het AZC in Den Helder waar zij woonde. Het meisje moest toen met de traumahelikopter worden meegenomen en heeft een tijd in het ziekenhuis gelegen.

Pijn en angst

"Ze heeft nog altijd pijn, en is bang. Shushan kan 's nachts niet goed slapen. Ze heeft medische hulp nodig." Die kan ze niet in Armenië krijgen, zegt de vader. "Mijn kinderen spreken de taal ook niet. Zijn daar nog nooit geweest. Daarom willen we niet weg. Nederland is ons thuis."

 Vrej (5), Jemma (3) Shushan (8) zijn alledrie in Nederland geboren. Vrej (5), Jemma (3) Shushan (8) zijn alledrie in Nederland geboren.

Spoedprocedures

Ondertussen is Mary Grigorjan, advocaat van het gezin, twee spoedprocedures gestart. Eentje is tegen de feitelijke uitzetting en de andere is gericht op de bezwaarprocedure uitstel van vertrek. "Het meisje heeft medische hulp nodig door haar ongeluk. Ze heeft allerlei klachten ontwikkeld. Het gezin kan nu niet worden uitgezet. Ze moet hier worden behandeld", zegt de advocaat.

De klok tikt ondertussen verder. "De rechter kan ieder moment nog met een antwoord komen. We houden hoop."

Volgens de advocaat is het ontzettend pijnlijk dat het gezin juist nu, na de politieke ontwikkelingen, wordt uitgezet. "De kinderen zijn hier geboren en wonen hier al negen jaar. Ze zijn opgepakt terwijl ze nog bezwaar konden maken. Het is onmenselijk." 

'Nachtmerrie'

Vader Hovik gaat met angst zijn laatste nacht in. Hij hoopt op het laatste moment nog op een wonder. "Ik zal vannacht geen oog dicht doen. De komende uren worden vreselijk. Ook voor mijn vrouw en kinderen, waar ik niet bij kan zijn. Wij zullen niet slapen, maar blijven hopen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoop voor Armeens gezin? GroenLinks wil uitzetting maandag tegenhouden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore