Afstand van het klimaatakkoord

Opmerkingen Dijkhoff etteren door binnen coalitie: 'Irritatie nog niet weg'

18 januari 2019 17:30 Aangepast: 18 januari 2019 18:09
Premier Mark Rutte.

​​​​​​​Dat VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff afstand heeft genomen van het klimaatakkoord, heeft ervoor gezorgd dat het 'knetterde' tussen de coalitiepartijen. De irritatie tussen de regeringspartijen is bijna een week later nog niet weg. "We maken er geen geheim van dat dit een pittige week was", zegt premier Rutte.

Aanleiding voor de spanningen was het interview met Dijkhoff afgelopen zaterdag, waarin de VVD'er zei dat hij niet was gebonden aan het klimaatakkoord. Tot verrassing en woede van de coalitiegenoten.

Concrete interventies

Rutte erkende na afloop van de ministerraad vanmiddag, dat het 'knetterde deze week' tussen de regeringspartijen. "Dat hoort ook bij de politiek. Het zijn vier hele verschillende partijen. Er kunnen zich dingen voordoen waardoor de normale spanning in een coalitie oploopt en dat je daar langer over moet praten. Dat was deze week zo."

Over wat hij als leider van de coalitie heeft gedaan om het vertrouwen tussen partijen te herstellen, wil Rutte niet zeggen. "Het gaat om een mix van concrete interventies en tijd."

Tijd heelt wonden

Op de vraag of het wantrouwen daarmee is hersteld, heeft Rutte veel woorden nodig. "Ik kan toch niet garanderen dat iedereen weer 100 procent van elkaar houdt? Daar heb je twee dingen voor nodig: het goed met elkaar bespreken. Dat is op een aantal plekken gebeurd. En verder heb je tijd nodig. Maar ik kan hier niet nu zeggen: het is opgelost, zo werkt het niet." Volgens de premier moet daar vooral tijd over heen gaan. "De tijd heelt ook wonden zonder litteken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

VVD wil klimaatakkoord niet zomaar uitvoeren

Jammer van spierballentaal

Vanochtend zei minister van Binnenlandse Zaken Ollongren (D66) dat het een illusie is dat er nooit discussie is binnen een coalitie van vier partijen. "Die zullen ook af en toe heftig zijn. Laat het dan ook maar een keer knetteren. Ik vind het jammer dat het moet met allemaal spierballentaal, maar inmiddels gaan wij weer gewoon vergaderen."

Staatssecretaris van Infrastructuur Stientje van Veldhoven (D66) legde voorafgaand aan de ministerraad uit wat het probleem is met de uitspraken van Dijkhoff. "U snapt allemaal dat het fijner is dat je unaniem staat voor wat je samen naar buiten brengt. Dijkhoff heeft daar in De Telegraaf andere opmerkingen over gemaakt."

Sterker interview

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) zei over dat interview met Dijkhoff: "Ik heb wel eens een sterker interview gelezen."

Volgens de CDA-vicepremier zijn er daarna tussen de partijleiders van de kabinetspartijen een 'aantal stevige gesprekken over geweest, maar blijft de inzet van het kabinet hetzelfde'. "We zetten alles op alles om de klimaatdoelen te halen. Dat is een afspraak en een opdracht uit het regeerakkoord."

Verkiezingen in aankomst

VVD-minister van Verkeer Cora van Nieuwenhuizen zei vanochtend dat de sfeer in het kabinet in orde is. "Volgens mij zijn de vaasjes nog heel", zei ze, met een knipoog naar de VVD-advertentie eind december.

Volgens Van Nieuwenhuizen heeft het allemaal te maken met de provinciale statenverkiezingen in maart. "Je hebt in de aanloop naar de verkiezingen altijd rimpelingen. Het wordt altijd wat kriebeliger. Maar er is nog steeds een goede sfeer en harmonie in het kabinet."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Irritatie bij politici om klimaatuitspraken Dijkhoff: 'Is dit een verkiezingsstunt?'

Frits Wester Frits Wester

Frits Wester: 'Verbazing en irritatie over woorden Dijkhoff'

Politiek commentator Frits Wester: "Voor de camera hoor je alleen wat relativerende en sussende woorden. Maar als je betrokkenen buiten beeld spreekt dan hoor en voel je wel het ongemak met het optreden van Klaas Dijkhoff. Er was vooral verbazing en irritatie over zijn woordkeus. Bijna een week na die uitspraken is die irritatie nog niet weg. Opvallend vonden de andere coalitiepartners ook dat VVD-leider en premier Mark Rutte niet meteen aan schadebeperking had gedaan."

"Een betrokkene zei tegen mij: 'Als er zoiets speelt dan is er normaal meteen een conference-call op verzoek van Rutte. Ik had dat afgelopen zaterdag ook wel verwacht, maar het bleef oorverdovend stil van de kant van de premier.'"

Wester vervolgt: "Ook proef je bij de andere coalitiegenoten verbazing over de wijze waarop de VVD de eigen klimaatminister Eric Wiebes lijkt te laten zwemmen. Natuurlijk is het campagnetijd maar als de VVD de ongerustheid bij de eigen achterban over de kosten van het klimaatbeleid weg wil nemen, zijn er slimmere manieren dan je afzetten tegen je coalitiepartners of je eigen kabinet."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Opmerkingen van Dijkhoff over klimaatakkoord zijn om achterban gerust te stellen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore