Kamervragen

Lodewijk Asscher: Geen gedoogsteun PvdA aan kabinet na verkiezingen

16 januari 2019 14:26 Aangepast: 18 januari 2019 15:53
Asscher zegt dat de PvdA geen gedoogpartner wordt van het kabinet. Beeld © ANP

De PvdA wil geen gedoogsteun geven aan het kabinet Rutte-III als het de meerderheid in de Eerste Kamer verliest. "Deze coalitie maakt er een bende van en verdient geen gedoogsteun", zegt PvdA-leider Lodewijk Asscher in het wekelijkse RTL-programma Kamervragen.

Het ziet er naar uit dat het kabinet bij de verkiezingen in maart de meerderheid in de Eerste Kamer kwijtraakt. Bij de PvdA hoeft premier Rutte dan niet aan te kloppen. Asscher: "We zijn niet beschikbaar om dit kabinet te gedogen. Ze zullen hun eigen boontjes moeten doppen. We zullen voorstellen steunen als ze goed zijn voor mensen. En anders zullen we ze bestrijden. En stevig ook."

Geliefde oppositie

Het kabinet Rutte-II leunde na verlies van de meerderheid in de Eerste Kamer op de steun van de 'geliefde' oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. Zo’n rol ziet Asscher niet voor zijn partij. "De PvdA gaat niet in achterkamertjes zitten om afspraken te maken over de begroting voor volgend jaar."

Vorig jaar zei Asscher nog wel bereid te zijn om gedoogsteun te geven aan het kabinet. Maar van een uitgestoken hand heeft de PvdA afgelopen tijd te weinig gemerkt. Dieptepunt in de verhouding met Rutte was de dividendkwestie. "Ze zijn niet in staat geweest te luisteren naar de belangen van gewone Nederlanders", zegt Asscher. Eind vorig jaar steunde de PvdA daarom ook een motie van wantrouwen tegen de premier over de dividendkwestie.

Kamervragen is het wekelijkse programma waarin politici stevig aan de tand worden gevoeld over actuele kwesties door verslaggevers van RTL Nieuws. Het programma wordt elke woensdag uitgezonden om 14.00 uur op RTL Z en is vanaf dan ook te bekijken op YouTube.

Opnieuw lijsttrekker worden

"Of ze gaan een heel andere koers varen of ze gaan naar de stembus", zegt Asscher dreigend. Als het zo ver komt wil hij graag weer lijsttrekker zijn voor de PvdA. "Zeker, daar ga ik voor. Wat doe je als het een keer tegenzit, ga je dan weglopen of doorzetten? Ik ben van het doorzetten.” De partij moet nog wel instemmen met het lijsttrekkerschap, benadrukt Asscher.

Na de historische nederlaag bij de laatste landelijke verkiezingen hoopt Asscher dit jaar op herstel. De Provinciale Statenverkiezingen zouden wel eens voor een verrassing kunnen zorgen, denkt hij. "Ik ga er geen getal op plakken maar de PvdA gaat terugkomen en gaat het weer beter doen dan bij de vorige verkiezingen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

PvdA wil oud-leraren weer voor de klas zetten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore