Ga naar de inhoud
Politiek

Rutte bereid tot uitstellen brexit, 'maar het is aan de Britten'

Beeld © ANP

Als het Verenigd Koninkrijk de brexit wil uitstellen valt daar met Europa over te praten. Dat zegt premier Mark Rutte over de uitslag van de brexitstemming in het Britse parlement gisterenavond. Een grote meerderheid stemde tegen de deal die het Verenigd Koninkrijk met de Europese Unie heeft gesloten.

"Als zij zouden zeggen, we hebben wat meer tijd nodig, dan denk ik dat daar aan Europese kant positief naar gekeken wordt", aldus Rutte. Hij benadrukt dat de Britten dan wel moeten aangeven waar ze die extra tijd voor willen gebruiken.

Want Rutte herhaalde nog maar eens: het is deze deal, of geen deal. "Dit is het enige dat kan." Alleen als de Britten hun eisen bijstellen, kan er opnieuw onderhandeld worden.

'Bal ligt bij Britten'

"De Britten hebben veel eisen gesteld", zegt Rutte. Het Verenigd Koninkrijk wil bijvoorbeeld geen douane-unie. "Als je al die eisen hebt, dan is dit de enige mogelijkheid." 

De bal ligt nu bij de Britten, zei Rutte gisteren al op Twitter. Zij moeten aangeven hoe ze het nu verder voor zich zien. 

Rutte houdt wel hoop dat het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie tot een afspraak komen. "We hebben nog een beetje tijd, maar het wordt heel krap."

Teleurgesteld

In Nederland is teleurgesteld gereageerd op het wegstemmen van de brexitdeal tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. Ook ondernemersorganisaties als VNO-NCW en MKB Nederland pleiten voor uitstel van de brexit.