Lerarentekort steeds nijpender

Omscholing tot basisschoolleraar kost Vincent 16.000 euro: 'Belachelijk veel geld'

16 januari 2019 13:29 Aangepast: 16 januari 2019 14:20
Vincent Ludding. Beeld © Eigen foto

Ondernemer Vincent (50) wil zich laten omscholen tot basisschoolleraar. Fantastisch nieuws, in een tijd dat het tekort aan basisschoolleraren steeds nijpender wordt. Maar die opleiding kost hem 8000 euro per studiejaar. De SP noemt zijn situatie 'volkomen idioot'.

Vincent Ludding uit Haarlem stond al eens voor de klas, maar toen op een middelbare school. "Ik heb een tijdje als leraar geschiedenis bij een middelbare school lesgegeven. Daarna ben ik een andere branche aan het werk gegaan. Nu heb ik een eigen bedrijfje."

Veel geld

Maar het onderwijs bleef kriebelen. Bovendien zijn leraren hard nodig. Dus wilde Vincent terug naar zijn oude liefde.

"Ik wil gaan lesgeven op een basisschool. Omscholen is dus nodig." Maar in zijn zoektocht naar een opleiding kwam hij van een koude kermis thuis: toen hij aanklopte bij InHolland in Haarlem voor een PABO-opleiding, wist hij niet wat hij hoorde.

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lerarentekort op basisscholen steeds nijpender: 1 op de 5 vacatures niet vervuld

"Omdat ik al een onderwijsdiploma op zak heb, moet ik jaarlijks bijna 8.000 euro aan instellingsgeld betalen. En omdat ik twee jaar moet, kost het me bijna 16.000 euro om voor een basisschoolklas te staan. Enorm veel geld."

Geen goed woord voor over

Vincent heeft er geen goed woord voor over. "Ik snap het ook niet. Er zijn zo hard leraren nodig."  De Haarlemmer kan misschien wel aanspraak maken op een lerarenbeurs, maar dat is voor hem niet aantrekkelijk want dan kan hij pas in het nieuwe schooljaar beginnen. En hij wil zo snel mogelijk beginnen. 

Ook de SP-fractie in de Tweede Kamer vindt het te idioot voor woorden. "Volkomen idioot, in een tijd dat er zo hard leraren nodig zijn. Omdat je al een onderwijsbevoegdheid hebt, word je keihard gestraft. Dit moet niet kunnen", zegt Peter Kwint van de SP-fractie.

Hoe nijpend is het lerarentekort?

Het lerarentekort in het primair onderwijs wordt alleen maar nijpender, schrijft minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Het aantal vacatures blijft oplopen en scholen geven aan dat het alsmaar moeilijker wordt goede mensen te vinden. 

Van de vacatures die in het schooljaar 2017/2018 openstonden, was voor 20 procent na drie maanden nog niemand gevonden. Een jaar eerder was dat nog 13 procent. Bij maar liefst 70 procent van de openstaande functies solliciteerden er minder dan vijf mensen, vergeleken met 43 procent een jaar eerder.

SP-Kamerlid Peter Kwint SP-Kamerlid Peter Kwint

Hoe kan dit?

InHolland in Haarlem bevestigt dat Vincent inderdaad zoveel geld moet betalen. Hoe dat kan? "Als je al een bacheloropleiding op zak hebt, zoals Vincent, dan moet je in plaats van collegegeld (wettelijk vastgelegd op 2.005 euro), instellingsgeld betalen. Dat bedrag mag de instelling zelf bepalen, en is kostendekkend. Dat is wettelijk zo bepaald.

Wij verdienen er dus geen geld op, maar kijken hoeveel een jaar onderwijs ons kost. Zo'n 8000 euro dus. Iedere instelling vraagt zo'n bedrag. Het scheelt hooguit een paar tientjes."

Dubbel pech

Vincent heeft dubbel pech. Omdat leraren hard nodig zijn, heeft de overheid bepaald dat iedereen die al een diploma voor een andere studie op zak heeft, voor het gewone collegegeld (2000 euro dus) een onderwijsopleiding mag doen.

Maar er is 1 uitzondering op die regel: mensen met een onderwijs- of zorgdiploma op zak, moeten wél de volle mep betalen. Pech voor Vincent dus.

Tweede onderwijsstudie

Het ministerie van Onderwijs laat in een reactie weten dat het ongeveer 2200 studenten opnieuw een tweede studie in het onderwijs doen. "Maar een deel van hen komt in aanmerking voor een lerarenbeurs, of een zij-instroomtraject".

Hoeveel mensen er zoals Vincent zijn, is niet bekend. Ook wordt niet bijgehouden hoeveel mensen vanwege de hoge kosten afzien van een opleiding tot leraar.

'We gaan er naar kijken'

Het ministerie laat wel weten dat er naar de groep mensen als Vincent wordt gekeken. "Er is onlangs door de Tweede Kamer een motie aangenomen om hiernaar te kijken. Of dit voor mensen als Vincent soelaas biedt, is nu nog lastig te zeggen." Voor de zomer moet daar duidelijkheid over zijn.

Volgens de woordvoerder doet de overheid er alles aan om het lerarentekort tegen te gaan. "Zo zijn de collegegelden voor onderwijsopleidingen voor twee jaar gehalveerd en hebben we een lerarenbeurs ingevoerd. Ook hebben we het zij-instroomtraject. En als je nog geen graad in de zorg of onderwijs hebt gehaald, dan mag je een tweede studie onderwijs volgen tegen wettelijke collegegeld in plaats van het veel hogere instellingscollegegeld."

Vincent is daar nu nog niet mee geholpen. Hij hoopt dat er snel iets verandert. Want het liefst staat hij snel mogelijk voor een basisschoolgroep.

Video-les tegen lerarentekort

Het lerarentekort in het basisonderwijs is op te lossen met digidocenten. Dat denkt het bedrijf Interteach. Het wil invaldocenten via een videoverbinding op afstand les laten geven, maar basisscholen en de Algemene Onderwijsbond twijfelen of dit werkt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore