Frits Wester duidt

'Opmerkingen van Dijkhoff over klimaatakkoord zijn om achterban gerust te stellen'

14 januari 2019 19:20 Aangepast: 14 januari 2019 19:23
Klaas Dijkhoff. Beeld © ANP

Er was vandaag een pittig gesprek nodig om de opgelopen spanningen tussen de regeringspartijen te sussen. Aanleiding waren de uitspraken van VVD'er Klaas Dijkhoff, die zei zich niet gebonden te voelen aan de afspraken in het klimaatakkoord. Politiek commentator Frits Wester legt uit wat er aan de hand is binnen de coalitie en of er een crisis op de loer ligt.

Wat is de reden van Dijkhoff om dit nu te zeggen? De verkiezingen die er aan zitten te komen?

Frits Wester: "Natuurlijk spelen die aanstaande verkiezingen een grote rol. En daar waar partijen als PVV en Forum voor Democratie, concurrenten op rechts van de VVD, helemaal niets van die klimaatmaatregelen willen weten, wil ook de VVD de achterban die zich zorgen maakt over de betaalbaarheid van alle maatregelen, enigszins geruststellen. In campagnetijd gaat dat vaak met wat steviger woorden."

Heeft Dijkhoff de verhoudingen op scherp gezet in de coalitie? Is er onrust?

Frits Wester: "Nou op scherp, bij D66 en ChristenUnie waren ze in elk geval not amused. Maar ook die reacties moet je weer zien in het licht van de campagne. En daarnaast is het gewoon een kabinet van vier partijen die allemaal hun eigen punten willen maken. De achterbannen moeten nou eenmaal bediend worden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

VVD wil klimaatakkoord niet zomaar uitvoeren

Frits Wester Frits Wester

Wat wil de VVD, steunen ze de klimaatplannen of niet?

Frits: "Er ligt nu een conceptakkoord dat op zijn haalbaarheid en effectiviteit doorgerekend wordt. Als al die cijfers er zijn, worden er pas echte keuzes gemaakt. Je moet dat akkoord zien als een soort menukaart. Niet iedere partij is over ieder gerechtje even enthousiast en van sommige gerechten willen ze misschien wel een dubbele portie. Maar de VVD houdt vooralsnog ook vast aan de afgesproken doelstelling van 49 procent minder broeikasgassen in 2030. Alleen over de maatregelen hoe dat te bereiken, zal ongetwijfeld nog wel een robbertje worden gevochten binnen de coalitie. Denk alleen maar aan de betaalbaarheid van de plannen voor burger, landbouw en industrie."

Staat het klimaatakkoord nu op de helling?

Frits: "Nee hoor, daarvan is echt nog geen sprake. Mocht het wel zover komen, dan gaat ook het kabinet serieus gevaar lopen. Maar vooralsnog is niemand daar op uit."

Is dit zagen aan de stoelpoten van Rutte door Dijkhoff? Wil hij zijn loopbaan vooruit helpen?

Frits: "Een fractievoorzitter heeft wat meer ruimte voor plannen en ideeën dan een premier. En Dijkhoff blaast wel vaker stevig in de bus terwijl de soep achteraf niet zo heet gegeten wordt. Maar zagen aan de stoelpoten van de eigen zittende premier en partijleider is niet de meest verstandige weg om ooit zijn opvolger te worden. Dat weet Dijkhoff ook heel goed mocht hij die ambitie hebben."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Irritatie bij politici om klimaatuitspraken Dijkhoff: 'Is dit een verkiezingsstunt?'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore