'Hypocriet'

Irritatie bij politici om klimaatuitspraken Dijkhoff: 'Is dit een verkiezingsstunt?'

12 januari 2019 17:00 Aangepast: 12 januari 2019 17:03
Klaas Dijkhoff (archieffoto) Beeld © ANP

De oppositie ziet de uitspraken van VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff waarin hij zegt dat hij het klimaatakkoord niet zomaar wil uitvoeren, vooral in het kader van de komende provinciale verkiezingen.

In een interview neemt Dijkhoff afstand van het akkoord. "Het is niet míjn akkoord'', zei hij tegen De Telegraaf. "D66 heeft al voordat het akkoord er was gezegd: het kabinet moet het gewoon uitvoeren", zegt Dijkhoff  over de wat hij noemt 'polderpoging'. "Nou dat ga ik niet doen.''

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Reacties op klimaatakkoord: van 'financiële ramp' tot blijdschap

"Is dit een verkiezingsstunt of wil de VVD écht iets doen?", vraagt partijleider Lilian Marijnissen van de SP zich af op Twitter. "Deze tranen van Dijkhoff zijn nep."

'Klimaathetze'

Volgens Tweede Kamerlid Lammert van Raan van de Partij voor de Dieren probeert een 'doorzichtige Dijkhoff' in de verkiezingsstrijd Forum voor Democratie 'voor te blijven met een goedkope klimaathetze'.

"Het is hypocrisie in de tiende versnelling", zegt GroenLinks-leider Jesse Klaver in een verklaring over de woorden van Dijkhoff. "Het akkoord dat gesloten is door Nijpels (VVD), Wiebes (VVD), Rutte (VVD) en waar hij zelf nauw betrokken bij was."

'Aanfluiting'

Lodewijk Asscher (PvdA) vindt het een 'aanfluiting' dat de VVD'er afstand neemt van het akkoord. Volgens Geert Wilders van de PVV gelooft niemand Dijkhoff en de VVD meer na zijn uitspraken.

'Niet zo serieus'

Ook D66-leider Rob Jetten ziet in de uitspraken van VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff over het klimaatakkoord 'politieke profileringsdrang in campagnetijd' die hij 'niet zo serieus' kan nemen.

Jetten wil de VVD aan de afspraken van het regeerakkoord houden. "De aanpak van de klimaatcrisis gaat over de toekomst van onze kinderen. Daarom heb ik afspraken met de heer Dijkhoff. Halvering van de uitstoot in 2030 en een eerlijke verdeling van de lasten. Daar houd ik hem aan. Een man een man, een woord een woord", aldus Jetten.

'Oneliner'

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers benadrukt dat de VVD de afspraken over het klimaatbeleid moet nakomen. "Ik gun collega Dijkhoff zijn oneliner in De Telegraaf, maar we kunnen een gemaakte afspraak niet breken."

"We hebben afgesproken dat we schone, zelf opgewekte energie willen, dat we de wereld beter willen achterlaten voor onze kinderen, dat we mensen willen helpen bij het maken van de overstap naar duurzaamheid. Dat het klimaatakkoord dus ook rechtvaardig moet zijn. Ook Klaas Dijkhoff heeft zich daar aan te houden", laat Segers weten.

CDA: klimaatakkoord niet heilig

Dijkhoff krijgt niet alleen maar kritiek: volgens Sybrand Buma van het CDA is het 'belangrijk dat de VVD nu ook ziet dat het klimaatakkoord niet heilig is en dat het kabinet zelf keuzes moet maken om te zorgen dat de rekening voor gewone burgers betaalbaar blijft'.

Binnen de coalitie trappen VVD en CDA op de rem als het gaat om het klimaatbeleid. Buma vindt dat "een ambitieus klimaatbeleid alleen te voeren is als het voor iedereen haalbaar en betaalbaar is". Dijkhoff vindt D66 en ChristenUnie drammerig als het gaat om het klimaatbeleid.

In maart zijn er verkiezingen voor de Provinciale Staten die daarna de Eerste Kamer kiezen. Volgens peilingen is de kans groot dat het kabinet dan zijn meerderheid van één zetel verliest. Tijdens de campagne zal klimaat dan ook een belangrijk thema zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Klimaatakkoord: 600 maatregelen moeten Nederland groener maken

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore