De VVD is niet van plan het in december gepresenteerde klimaatakkoord op alle punten uit te voeren. "Het is niet míjn akkoord'', zegt fractievoorzitter Klaas Dijkhoff tegen De Telegraaf.
Het klimaatakkoord bevat ongeveer 600 maatregelen, variërend van het duurzamer maken van woningen tot het stimuleren van auto's die geen CO2 uitstoten en energiebesparing door de industrie. Het kwam tot stand na langdurige onderhandelingen, waarbij tientallen belanghebbende partijen betrokken waren.
Effecten portemonnee
"D66 heeft al voordat het akkoord er was gezegd: het kabinet moet het gewoon uitvoeren", zegt Dijkhoff tegen de krant over de wat hij noemt 'polderpoging'. "Nou dat ga ik niet doen.''
De VVD'er vreest voor 'de effecten op de portemonnee van gewone mensen' en wil eerst afwachten de doorrekeningen van de voorstellen afwachten. "Als we gruwelijke mazzel hadden gehad, was er een prachtig plan van de klimaattafels gekomen waardoor de effecten voor huishoudens draagbaar zouden zijn en netjes verdeeld. Nou dat is niet zo'', zegt Dijkhoff.
Hij voegt eraan toe dat de kans dat hij het akkoord letterlijk uit wil laten voeren 'nihil' is.
Drammen
Dijkhoff spreekt van een 'drammende' opstelling van coalitiepartijen D66 en ChristenUnie, die in zijn ogen 'een lichtend voorbeeld' van Nederland willen maken. "Als Jesse Klaver van GroenLinks op tv praat over het klimaat dan daalt het draagvlak met één procent. Rob Jetten van D66 is dat nu ook aan het doen. Hij is nu aan het drammen, ja.''
Rob Jetten zegt in een reactie dat hij Dijkhoff 'niet zo serieus kan nemen'. "Politieke profileringsdrang in campagnetijd kan ik allemaal niet zo serieus nemen. De aanpak van de klimaatcrisis gaat over de toekomst van onze kinderen. Daarom heb ik afspraken met de heer Dijkhoff. Halvering van de uitstoot in 2030 en een eerlijke verdeling van de lasten. Daar houd ik hem aan. Een man een man, een woord een woord."
Afspraken
"Ik gun collega Dijkhoff zijn oneliner in De Telegraaf, maar we kunnen een gemaakte afspraak niet breken", reageerde ook Gert-Jan Segers van de ChristenUnie. We hebben afgesproken dat we schone, zelf opgewekte energie willen, dat we de wereld beter willen achterlaten voor onze kinderen, dat we mensen willen helpen bij het maken van de overstap naar duurzaamheid. Dat is waar het om draait, dat is wat we dus ook gewoon gaan doen. Ook Klaas Dijkhoff heeft zich daaraan te houden.”

Als de planbureaus de effecten hebben berekend, zal de Tweede Kamer beoordelen of die maatregelen moeten worden uitgevoerd. Ook het CDA trapt op de rem als het gaat om het klimaatbeleid. Fractieleider Sybrand Buma vindt dat 'een ambitieus klimaatbeleid alleen te voeren is als het voor iedereen haalbaar en betaalbaar is'.
'Vaker warmetruiendag inplannen'
