Opvallend harde taal

Politiebond: 'Stoere taal van de premier, maar wij zien liever actie'

11 januari 2019 18:15 Aangepast: 11 januari 2019 22:17
Premier Mark Rutte; (archieffoto) Beeld © ANP

De uitspraken van premier Rutte dat hij 'relschoppers die geweld gebruiken in elkaar wil slaan', maken veel los bij politie en brandweer. Agenten vinden vooral dat hij met stoere taal komt. "De mogelijkheid om echt iets te doen, een verbod op vuurpijlen, laat het kabinet liggen. Zonde", zegt de Nederlandse Politiebond.

Premier Rutte gebruikte tijdens zijn wekelijkse persconferentie opvallend stevige woorden: hij zou de de raddraaiers die met oud en nieuw hulpverleners belagen het liefst allemaal persoonlijk in elkaar slaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rutte woest op relschoppers oud en nieuw: 'Ik zou ze het liefst allemaal in elkaar slaan'

Komende maanden gaat het kabinet met alle betrokken kijken wat te doen om het geweld en wangedrag een halt toe te roepen. 

'Uitspraken zijn beetje raar'

Gerrit van de Kamp, voorzitter van de politievakbond ACP, vindt de uitspraken Rutte 'een beetje raar'. "Het is teleurstellend dat het kabinet nog geen stappen zet om vuurpijlen en knalvuurwerk te verbieden." 

Van de Kamp vervolgt: "Wij zijn van mening dat dat een bijdrage gaat leveren om geweld en schade terug te dringen in de richting van politie, hulpverleners en samenleving."

'Stoere taal'

Politiebond NPB vindt Ruttes uitspraak vooral stoere taal: "We hebben reacties uit het hele land van politiemensen gekregen. Die vinden dat Rutte met stoere taal komt. Agenten vragen zich af waar de echte oplossingen blijven. En wanneer ze nu een keer gesteund worden."

'Geen landelijk verbod'

Aan een landelijk vuurwerkverbod, waarvoor onder andere de Onderzoeksraad voor Veiligheid, de politie, de gemeenten en regeringspartij ChristenUnie pleiten, wil Rutte nog niet.

Eerst moet het kabinet de jaarwisseling bespreken met alle betrokkenen, vindt hij. Dat gaat de komende maanden gebeuren.

Met alle betrokkenen om tafel

Ook minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) was vandaag helder: Zoals het nu gaat in de nieuwjaarsnacht, 'dat kan gewoon echt niet'.

Het aantal incidenten rond de jaarwisseling nam opnieuw toe, met 10 tot 12 procent. Politieagenten werden vaker bestookt met zwaar vuurwerk of kregen te maken met ander geweld.

Erik Akerboom (archieffoto). Erik Akerboom (archieffoto).

Korpschef: fundamentele verandering nodig

Korpschef Erik Akerboom ziet het als stap in de goede richting dat er aanvullende maatregelen komen om de jaarwisseling veiliger te laten verlopen. Hij pleit al enige tijd voor een fundamentele verandering en concrete actie.

"Dat betekent dat er wat mij betreft een landelijk verbod moet komen op gevaarlijk vuurwerk, er effectiever wordt gestraft en lokale initiatieven om tot een veilige viering van de jaarwisseling te komen, worden gestimuleerd."

'Mislukte traditie'

De meest recente cijfers spreken volgens de korpschef voor zich; 400 gewonden, 2 doden, 25 procent meer autobranden en naar schatting 20 miljoen euro schade aan particulier eigendom.

Op deze manier is de jaarwisseling wat betreft de korpschef een mislukte traditie. "En dan heb ik het nog niet eens over de forse stijging van fysiek geweld tegen politiemensen."

`