Verbaasde veehouders

Groot raadsel: Belgische melkkoe vervuilt minder dan Nederlandse

10 januari 2019 16:45 Aangepast: 10 januari 2019 16:48
Volgens Belgische cijfers zouden Belgische koeien een stuk minder fosfaat produceren. Beeld © ANP

Wat is het verschil tussen een Belgische en een Nederlandse melkkoe? Volgens de eigen tabellen van elk land produceert een Belgische koe een stuk minder fosfaat dan een Nederlandse koe. CDA-Europarlementariër Annie Schreijer Pierik wil daar nu opheldering over van de Europese Commissie.

Het verschil in fosfaatproductie is van groot belang voor de honderden boerenbedrijven die in Nederland te weinig fosfaatrechten hebben gekregen om te kunnen voortbestaan. Als Nederland zou gaan werken met de Belgische cijfers, zou er genoeg ruimte zijn om deze bedrijven alsnog rechten te geven.

Opmerkelijk groot verschil

Het verschil is opmerkelijk groot. Een Belgische melkkoe die 8000 kilo melk levert per jaar produceert volgens de tabellen 36 kilo fosfaat. Een vergelijkbare koe in Nederland 40,6 kilo. Dat is bijna dertien procent meer.

Annie Schreijer-Pierik: "Het kan toch niet zo zijn dat Nederlandse melkveehouders die inmiddels niet meer aan hun financiële verplichtingen kunnen voldoen door het fosfaatrechtenstelsel in ons buurland geen fosfaatprobleem zouden hebben gehad?"

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Joost dreigt failliet te gaan door fosfaatstelsel: 'Crimineel op 1 januari'

Mais in voer

Het is ook melkveehouder Joost Geuijen opgevallen. Verschillen kunnen er volgens hem zijn, maar deze zijn wel heel erg groot.

"Als koeien meer mais eten produceren ze minder fosfaat. Zo zit er bijvoorbeeld in Nederland een verschil tussen koeien in het noorden en zuiden van het land. Op veengronden en in het koudere Groningen is minder mais beschikbaar. Maar inmiddels is overal het fosfaatgehalte in het voer aangepast."

Lange wachttijd voor boeren in nood

Annie Schreijer Pierik noemt het meten met twee maten en wil nu van de Europese Commissie weten of het Nederland is toegestaan om met de Belgische normen te werken. Het wachten is nu op de antwoorden. Die kunnen wel zes weken tot twee maanden op zich laten wachten.

Voor veel boeren in nood is dat erg lang. Bovendien is het maar de vraag of deze boeren geholpen zijn als Nederland de Belgische normen mag aanhouden. Uiteindelijk gaat het om de daadwerkelijk geproduceerde hoeveelheid fosfaat. Die moet van Europa beneden een bepaald niveau blijven. Jaarlijks stelt het CBS vast of dat is gelukt.

Addertje onder het gras

En als dat al het geval is zit er nog een addertje onder het gras. Er is niet alleen een plafond voor de productie van fosfaat, maar ook voor die van stikstof. En uit tussentijdse schattingen blijkt dat de Nederlandse melkveehouderij boven dat plafond uitkomt. Dus dan kunnen veehouders niet zomaar extra koeien aanschaffen, omdat dan het stikstofprobleem nog groter wordt.

Toch blijft de Nederlandse melkveehouder benieuwd naar de antwoorden van de Europese Commissie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Fosfaatstelsel: boeren zijn bang om failliet te gaan en klagen overheid aan

`