Containerdrama

Berging containers op punt van beginnen: 'Enorme klus'

10 januari 2019 14:30 Aangepast: 10 januari 2019 14:51
Mensen ruimen troep op Terschelling op na een storm. (archieffoto) Beeld © RTL NIeuws

De grote bergingsoperatie van de containers die het schip MSC Zoe vorige week verloor bij de Waddeneilanden gaat morgen beginnen. "Het is een enorme klus die weken tot maanden gaat duren", laat Rijkswaterstaat weten.

Er liggen nog 271 containers in de zee. Een aantal containers is nog niet gevonden, al aangespoeld of al geborgen. Bij de berging wordt gebruik gemaakt van twee grote bergingsschepen en een kleiner schip, afkomstig uit Engeland en Noorwegen.  Als het weer het toelaat en het niet te hard waait, kan de berging morgen beginnen.

Gearriveerd

Het eerste schip is vanmorgen gearriveerd in IJmuiden en vaart morgen naar het gebied. 

Eerst wordt de Eemsgeul weer volledig beschikbaar gemaakt voor de scheepvaart. Daarna wordt gestart met bergen in de vaargeul boven de Waddeneilanden. In de vaargeul zijn meer dan 200 containers gelokaliseerd.

Eemsgeul

Bij de berging is het streven dat de containers dicht blijven zodat de natuur geen schade ondervindt. Er wordt gebruik gemaakt van camera's onder water. Het is niet duidelijk hoeveel mensen er bij de klus betrokken zijn. De containers gaan in eerste instantie naar een opslag in Harlingen.

De kosten worden betaald door de rederij van het schip dat in totaal 291 containers verloor. De eerste container die morgen geborgen gaat worden, ligt in de Eemsgeul. Dat is een vaargeul waar veel schepen varen.

OVV doet ook onderzoek

De Onderzoeksraad voor Veiligheid liet vandaag weten ook een onderzoek naar het incident met het containerschip te doen. De Raad richt zich hierbij met name op de gevolgen van het ongeval, de lokale situatie in het Nederlandse Waddengebied en de vaarroute van het schip.

Panama, onder wiens vlag het schip voer, doet onderzoek naar de oorzaak van het voorval en de situatie aan boord van het schip. Er is samenwerking tussen de OVV en Panama. 

Bezoek minister

Minister Cora van Nieuwenhuizen brengt vandaag een bezoek aan Terschelling. Ze spreekt met allerlei mensen en heeft gezegd dat het om een 'ecologische ramp' gaat. Deze erkenning is belangrijk, stelt Lutz Jacobi, directeur van de Waddenvereniging.

"Dit is een bevestiging dat de gevolgen van de ramp heel serieus worden genomen. Er wordt alles aan gedaan om de containers te bergen zonder dat dit nog meer schade geeft aan de natuur. Echt vakwerk", zegt Jacobi.

Piepschuim

Ook komt er een rampenplan. Als er nog een keer zoiets gebeurt, staat straks op papier wie voor wat verantwoordelijk is.

Volgens Jacobi zijn de aangespoelde containers bovenin het Waddengebied weg. "Het grootste probleem op het vaste land is nu het piepschuim. Dat ligt werkelijk overal. Ook daar wordt goed naar gekeken hoe we dit kunnen oplossen."

Minister Cora van Nieuwenhuizen heeft toegezegd:

  • Opdracht tot sectie op zeehonden
  • Ecologische verantwoorde berging van de containers
  • Coördinatie van de opruimwerkzaamheden
  • Ontwikkeling van een rampenplan, inclusief vrijwilligersmanagement
  • Lange termijn onderzoek naar de ecologische gevolgen van de ramp
  • Nederland zet zit internationaal in voor veiliger scheepvaart om waddengebied te beschermen

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onderzoeksraad doet onderzoek naar verloren containers

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore