Novartis

Minister over verzesvoudiging prijs medicijn: 'Voorbeeld van hoe het niet moet'

09 januari 2019 16:51 Aangepast: 09 januari 2019 17:20
Minister Bruno Bruins.

Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg gaat kijken of hij op Europees niveau een stokje kan steken voor farmaceuten die prijzen van medicijnen plotseling flink verhogen.

Het gaat specifiek om bedrijven die gebruik maken van een speciale regeling voor weesgeneesmiddelen: medicijnen voor een kleine groep patiënten. Hierdoor wordt tien jaar marktexclusiviteit verzekerd.

Die regeling is bedacht door de Europese Unie om te zorgen dat farmaceuten ook medicijnen blijven ontwikkelen voor een kleine groep mensen. Niemand anders mag dan het medicijn maken. Maar dat betekent ook een monopoliepositie voor de fabrikant, met soms plotseling extreme prijsverhogingen.

Novartis

Die regeling slaat volgens de minister de verkeerde kant uit, nu een een farmaceut de prijs van een bestaand kankermedicijn plotseling verzesvoudigt. Het gaat om het middel lutetium octreotaat van de fabrikant Novartis. Deze farmaceut heeft er alles aan gedaan om eigenaar te worden van zowel het medicijn als de bedrijven die de grondstoffen ervan produceren. En dat lukte, met een flinke prijsstijging tot gevolg.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Farmaceut verzesvoudigt prijs kankermedicijn: 'Het mag, maar deugt niet'

"Dit lijkt een voorbeeld van hoe het niet moet", laat minister Bruins weten aan RTL Nieuws. "De fabrikant voegt hier geen maatschappelijke meerwaarde toe, men vercommercialiseert een bestaande apotheekbereiding en vraagt ook nog eens een veel hogere prijs, zonder die te onderbouwen."

Verkeerde kant

Volgens de minister slaat het gebruik van regels voor het stimuleren van weesgeneesmiddelen hier de verkeerde kant uit. "Die regels zijn bedoeld voor het stimuleren van ontwikkeling van nieuwe behandelingen voor zeldzame ziekten, niet voor het commercialiseren van bestaande behandelingen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hek van de dam? Apotheken mogen goedkopere medicijnen maken

Bruins gaat in Brussel de beschermingsmechanismen voor de farmaceuten 'kritisch bekijken'. "Zodat deze alleen worden ingezet waarvoor ze bedoeld zijn, in het belang van patiënten."

Overigens laat de minister ook nog weten dat de bestaande apotheekbereiding gewoon gebruikt mag blijven worden, 'mits deze voldoet aan kwaliteitseisen; die wordt ook gewoon vergoed'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore