Reistijden lopen op

'Boeven lopen vrij op straat door lange reistijden van agenten'

09 januari 2019 18:59 Aangepast: 09 januari 2019 19:46
Maarten Brink, voorzitter van de politievakbond ACP Zeeland-West-Brabant en tevens politieman.

Agenten zeggen soms wel drie kwartier onderweg te zijn om een arrestant naar de dichtstbijzijnde cel te brengen. Vanwege de reistijd laten agenten mensen die eigenlijk opgepakt zouden moeten worden, nog weleens lopen. "De politie is bijna een taxibedrijf geworden."

Politieagenten voelen zich de dupe van de vele gesloten politiebureaus de afgelopen jaren. De afstanden tot de politiebureaus zijn soms zo groot, dat agenten zich halve taxichauffeurs voelen en minder tijd hebben voor hun politiewerk. 

We zijn de pineut

Maarten Brink, voorzitter van de politievakbond ACP Zeeland-West-Brabant en tevens politieman, werkt in het Brabantse Putte en kan erover meepraten. Wie in deze regio een arrestant oppakt, is de pineut, vertelt hij.

"Voorheen hadden we een cellencomplex in Bergen op Zoom. Dat is een aantal jaren geleden gesloten. Als we nu een verdachte aanhouden voor bijvoorbeeld een woninginbraak, moeten we helemaal naar Breda rijden."

Veel tijd

Het dichtstbijzijnde politiebureau waar een arrestant langer dan 9 uur vast kan zitten, is 60 kilometer verderop. "Al snel ruim 40 minuten rijden." Dat kost niet alleen veel tijd, maar heeft zelfs zulke grote gevolgen dat mensen die eigenlijk zouden moeten worden aangehouden, vrij rond kunnen blijven lopen.

Het gaat dan niet om ernstige misdrijven, maar om kleinere zaken, bijvoorbeeld rijden onder invloed.

Bureaus gesloten

De politiebureaus zijn gesloten sinds 2013. Van de 477 politiebureaus gingen er zo'n 200 dicht.

In de politie-eenheid Zeeland- West-Brabant zijn sinds 2013 meer dan 15 politiebureaus verdwenen. Daarvoor in de plaats zijn op een aantal plekken wel politieposten gekomen, maar daar kunnen geen arrestanten worden ondergebracht. Alleen in Middelburg, Tilburg en Breda kunnen arrestanten nog voor een langere tijd worden vastgehouden.

Helemaal uit beeld

Met alle gevolgen van dien, zegt politieman Brink: "Collega's vertelden me laatst dat ze vijf aanhoudingen hadden in de buurt van Bergen op Zoom. Alle vijf moesten worden overgebracht: één naar Middelburg en vier naar Breda. Dat betekent dus dat collega's met vijf eenheden uit beeld zijn. Voor de meldkamer, maar ook voor de burgers."

CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg. CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg.

Zaken laten liggen

De politieagent vertelt dat agenten vanwege de reistijden soms ook zaken laten liggen. "Wat ik hoor is dat agenten toch wat terughoudender zijn om bijvoorbeeld 's nachts preventief een alcoholcontrole te doen. Omdat ze weten dat als ze ver uit de buurt van een bureau zitten, ze dan lang van de straat af zijn."

'Zonde van politietijd'

Het CDA in de Tweede Kamer vindt dat niet kunnen. "Dit is echt zonde van de politietijd. De politie is bijna een taxibedrijf geworden", zegt CDA Kamerlid Madeleine van Toorenburg. 

"Ik wil dat de politie op straat actief is en dat anderen met die arrestanten aan de slag gaan. Organiseer het op een andere manier."

 

'Gedreven vanuit efficiëntie'

Een woordvoerder van de politie-eenheid Zeeland/West-Brabant laat weten: "We herkennen het beeld vanuit Bergen op Zoom niet als zodanig. We weten dat soms de reistijd langer kan zijn, zeker in een groot verspreidingsgebied. We hebben in de eenheid drie arrestantencomplexen: Middelburg, Breda en Tilburg. Het centraal organiseren van de arrestantenzorg is gedreven vanuit efficiëntie en het maximaal benutten van beschikbare capaciteit."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore