Grote verschillen

Groningers 'slurpen' pgb's op, gebruik in Noord-Holland opvallend laag

09 januari 2019 06:49 Aangepast: 09 januari 2019 11:32

Groningers maken relatief veel gebruik van een persoonsgebonden budget (pgb). In Noord-Holland daarentegen maken zieke of oude mensen juist heel weinig gebruik van deze budgetten. "De verschillen per regio zijn opvallend groot", stellen onderzoekers.

Het persoonsgebonden budget (pgb) is een geldbedrag waarmee iemand die ziek is of oud, zelf zorg kan inkopen. De cliënt houdt zelf de regie over de zorg, bijvoorbeeld op het gebied van scholing, werk of huishoudelijke hulp. 

De laatste tijd kwam het pgb regelmatig in het nieuws omdat er veel fraude werd gepleegd met de zorgbudgetten. Het geld werd door de oplichters niet uitgegeven voor de zorg, maar er werden vakanties of auto's van aangeschaft.

Verschilt sterk per regio'

Gemeenten krijgen een pot geld van de overheid om het geld te verdelen onder de inwoners. Jaarlijks worden er enkele miljoenen aan pgb's gebruikt. In hoeverre inwoners gebruik maken van de budgetten, verschilt sterk per regio. 

Opvallend: degenen die het meest gebruik maken van het persoonsgebonden budget wonen in Groningen. De top 4 van 'grootgebruikers' woont allemaal in Groningse gemeenten. Dat blijkt uit onderzoek van thuiszorgorganisatie Zuster Jansen na analyse van CBS cijfers.

Groningers zijn dol

Koploper is de Groningse gemeente Oldambt: 2,7 procent van de inwoners maakt gebruik van een pgb. In de Noord-Hollandse gemeente Blaricum ligt het aantal mensen dat er gebruik van maakt het laagst: slechts 0,25 procent van de inwoners. Bijna niemand dus.

In de provincie Noord-Holland ligt het pgb-gebruik sowieso opvallend laag, blijkt uit het onderzoek. Ook in de provincies Zuid-Holland en Zeeland wordt er relatief weinig gebruik van de budgetten gemaakt. 

Verklaring?

Hoe dat komt? De onderzoekers hebben dat niet onderzocht. Sylvia Kippersluis van Per Saldo, de vereniging van mensen met een pgb, heeft wel een vermoeden. "Dat in de ene gemeente het pgb-gebruik veel hoger ligt dan in een andere gemeente, ligt vaak aan de gemeenten zelf."

Bij de ene gemeente is het makkelijk en snel te regelen, terwijl andere gemeenten er alles aan doen om het zo lastig mogelijk te maken voor mensen om een budget te krijgen.

'Verontrustend'

Waarom dat zo is? "Vanwege de verhalen over het misbruik van het pgb doen sommige gemeenten er alles aan om het gebruik van het pgb zo lastig mogelijk te maken. Mensen worden bijvoorbeeld van het kastje naar de muur gestuurd zodat ze niet meer weten waar ze terecht kunnen." 

Een zeer zorgelijke ontwikkeling, stelt Kippersluis. "Het pgb is immers een wettelijk recht dat mensen hebben".

Maar of de gemeenten dit geld ook daadwerkelijk uitgeven aan zorg voor hun burgers is niet te herleiden stelt Kippersluis. "Want het geld dat ze van de overheid ontvangen is niet geoormerkt."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore