Politiek

May belooft: volgende week écht cruciale brexitstemming

07 januari 2019 14:42 Aangepast: 07 januari 2019 15:00
De Britse premier Theresa May. Beeld © EPA

Het Britse parlement is terug van reces en dus is er geen ontkomen meer aan: er moet nu echt gestemd gaan worden over de brexitdeal die premier May sloot met de EU. Volgende week dinsdag is de grote dag.

De BBC meldt op basis van regeringsbronnen dat de deal op 15 januari dan echt in stemming gebracht zal worden. Vorige maand werd die stemming te elfder ure ingetrokken omdat de kans nihil was geworden dat het Lagerhuis ermee in zou stemmen.

Backstop

Sindsdien is er weinig veranderd. Dat komt omdat een groot deel van Mays eigen Conservatieve partij de afspraken in de deal over de Noord-Ierse grens niet acceptabel vindt. Ook de kleine gedoogpartner van Mays regering, de DUP, is mordicus tegen de zogenoemde backstop.

Die backstop is een noodmaatregel die ervoor moet zorgen dat de grens tussen Ierland en Noord-Ierland hoe dan ook open blijft. Die treedt in werking als de EU en het VK er niet op een andere manier in slagen tijdens de onderhandelingen over de toekomstige relatie om de grens open te houden.

De noodmaatregel is zo omstreden omdat die voorschrijft dat het VK en de EU in een douane-unie blijven voor onbepaalde tijd, zodat de grens open kan blijven. Dat betekent ook dat het VK niet zelfstandig nieuwe handelsverdragen kan afsluiten en aan veel EU-regels moet blijven voldoen.

Zelfde voorstel in stemming

Dat is tot nu toe voor een meerderheid van het Lagerhuis een brug te ver gebleken. Toch zal May hetzelfde voorstel volgende week alsnog in stemming brengen. Bij de BBC bezweert zij dat er niet opnieuw uitgesteld zal worden.

Om het parlement gerust te stellen is May al enkele weken bezig om extra toezeggingen te krijgen van de andere Europese leiders. Tot nu toe lijkt dat nog niet heel veel opgeleverd te hebben.

Meer duidelijkheid

De EU is niet bereid om opnieuw over de tekst van de deal te onderhandelen. Tot dusverre wilde de EU May niet meer bieden dan nog eens extra te benadrukken dat de backstop een onwenselijk laatste redmiddel is en dat het echt niet de bedoeling is dat die langer van kracht is dan strikt noodzakelijk.

Toch claimt May dat ze sinds vorige maand enkele 'wijzigingen' heeft weten te bedingen. Tegen de BBC zegt ze dat er op drie fronten de komende dagen meer duidelijk zal worden: maatregelen voor Noord-Ierland, een grotere rol voor het parlement in de onderhandelingen over de toekomstige relatie en extra garanties over de backstop die ze heeft gekregen.

Geen brexit of harde brexit

May waarschuwt ook voor de chaos die dreigt te ontstaan als het parlement niet akkoord gaat met haar deal. Volgens de premier stuurt oppositiepartij Labour alleen maar op chaos, om zo nieuwe verkiezingen te forceren en uiteindelijk de brexit misschien helemaal te stoppen.

Aan de andere kant dreigt bij het afschieten van het akkoord een harde brexit zonder afspraken. In dat geval lijkt chaos aan de grens onvermijdelijk omdat er per direct uitvoerige controles moeten gaan plaatsvinden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore