Vluchtelingenboot

'Haal vluchtelingen van Sea Watch en leg schip aan ketting'

02 januari 2019 14:26 Aangepast: 02 januari 2019 14:32
archieffoto Beeld © EPA

Regeringspartijen CDA en VVD balen ervan dat Nederland mee moet doen aan het opnemen van vluchtelingen die ronddobberen op de boot Sea-Watch 3 in de Middellandse Zee. Dat zeggen de Tweede Kamerleden Van Toorenburg (CDA) en Azmani (VVD) tegen RTL Nieuws.

Ons land heeft zich bereid verklaard een deel van de 32 vluchtelingen, onder wie 7 kinderen, toe te laten tot de vluchtelingenprocedure. Over wie en hoeveel is de Nederland in overleg met de Europese Commissie en andere EU-lidstaten.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid betekent dat niet dat ze ook kunnen rekenen op een verblijfsvergunning. "En als dat niet zo is, moeten ze terug naar het land van herkomst en de Europese Commissie zal daar dan bij helpen”, aldus het departement.

Veilige landen

Volgens ingewijden zijn de Afrikaanse asielzoekers afkomstig uit zogenoemde veilige landen en is de kans dus nihil dat ze zich daadwerkelijk in ons land mogen vestigen. "Daarom is de staatssecretaris ermee akkoord gegaan een deel in procedure te nemen, ze zijn toch kansloos”, aldus een Haagse bron.

Desalniettemin zegt het CDA-Tweede Kamerlid Van Toorenburg dat ze ‘er niet gelukkig mee is’. "Maar je kunt geen kinderen laten sterven op een boot. De mensen moeten er af en daarna moet de boot aan de ketting."

Mensensmokkel in stand houden

Die mening is ook het VVD Kamerlid Azmani toegedaan. "Mensen er af en de boot aan de ketting. Maar ik wil ook onderzocht hebben of de bemanning kan worden vervolgd. Ze houden met hun gedrag doelbewust de mensensmokkelaars in stand. Dat zouden we moeten kunnen bestraffen”, aldus de VVD’er.

Hoe lang de mensen nog moeten ronddobberen voor duidelijk is wie in welk land terecht kan is nog niet bekend. Er is een kleine kans dat er vandaag een akkoord wordt bereikt. Waarschijnlijker wordt het later deze week.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlands schip vol migranten al zes dagen op zoek naar haven

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore