Groener Nederland

Reacties op klimaatakkoord: van 'financiële ramp' tot blijdschap

21 december 2018 18:31 Aangepast: 21 december 2018 20:40
Amsterdam heeft al een milieuzone voor vrachtwagens, bestelvoertuigen, taxi’s en touringcars.

Van de PVV moet het klimaatakkoord direct van tafel omdat het volgens de partij 'een financiële ramp is'. Andere partijen zijn positiever, zoals ChristenUnie, D66 en de VVD. "Maar we moeten de mensen niet op kosten jagen", aldus de VVD.

De ChristenUnie is blij met de ruim 600 maatregelen die ertoe moeten leiden dat we vóór 2030 de helft minder CO2 gaan uitstoten. Fractieleider Gert-Jan Segers: "We zijn het aan de komende generaties verplicht om nu in beweging te komen. En dat doen we." 

Haalbaar en betaalbaar

VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff is ook tevreden dat er een ontwerp-klimaatakkoord ligt, maar 'nu moeten de rekenaars aangeven hoe effectief en haalbaar de plannen zijn'. 

Daarna zal de Tweede Kamer 'beoordelen of die maatregelen behapbaar en betaalbaar zijn voor de mensen thuis.' Ook het CDA wil dat de plannen haalbaar en betaalbaar zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Groener Nederland

Klimaatakkoord: 600 maatregelen moeten Nederland groener maken

Kritiek

Maar er klinkt ook kritiek. Voor GroenLinks gaan de plannen niet ver genoeg. "De lat voor een eerlijk en effectief klimaatbeleid ligt hoog en dit ontwerpakkoord haalt die lat niet", zegt Jesse Klaver. 

De PVV noemt de klimaatplannen een financiële ramp. "Het klimaatbeleid is rampzalig voor de portemonnee van de Nederlanders. Nu al stijgt de energierekening van huishoudens naar recordhoogte: komend jaar komen er honderden euro’s bij. Als de plannen worden doorgezet, wordt dat nóg meer."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore