Kerkasiel gaat door

Armeens gezin in Haagse kerk moet definitief het land uit: 'Hard en onrechtvaardig'

21 december 2018 13:45 Aangepast: 21 december 2018 14:54
Hayarpi Tamrazyan, de oudste dochter van het gezin. Beeld © Agnes de Goede

De hoop voor de Armeense familie Tamrazyan om in Nederland te mogen blijven, is vervlogen. De familie woont al acht weken in een kerk in Den Haag. Staatssecretaris Mark Harbers van Asiel heeft definitief laten weten dat hij zijn discretionaire bevoegdheid niet gaat gebruiken. De kerk heeft aangegeven dat ze de familie onderdak blijft geven.

Sinds ruim twee maanden is er een doorlopende kerkdienst bezig in de Haagse Bethelkerk zodat de familie niet kan worden uitgezet. VVD-staatssecretaris Harbers heeft ze laten weten geen gebruik te maken van zijn discretionaire bevoegdheid. Dat was het laatste redmiddel voor de familie om hier te blijven.

Boos

De familie en de mensen om de Armeense familie heen, hoorden dit besluit van de staatssecretaris gisteravond. Met nieuwe informatie hoopten zij dat de staatssecretaris wel een verblijfsvergunning zou geven, maar dat gebeurt dus niet.

Woordvoerder Theo Hettema, voorzitter van de Protestantse Kerk Den Haag, betreurt de harde en onrechtvaardige opstelling van de staatssecretaris: "Juist vlak voor kerst, het feest van Gods menslievendheid en vrede, voelen we ons gesterkt om deze verantwoordelijkheid voor de familie niet te laten varen."

Uitzichtloos

Staatssecretaris Mark Harbers laat aan RTL Nieuws weten: "Ik heb in een eerder stadium al naar deze zaak gekeken en vastgesteld dat er gewoon besloten is dat deze familie geen recht heeft op verblijf in Nederland. Een verblijf in Nederland is daarmee ook uitzichtloos en ze zouden er het beste aan doen om toch naar hun land van herkomst, naar Armenië, te gaan."

Wekenlang worden er continu diensten gehouden in de kerk. Wekenlang worden er continu diensten gehouden in de kerk.

Kosterswoning

De familie Tamrazyan (vader, moeder en drie kinderen) verblijft sinds de start van de dienst in de kerk in de voormalige kosterswoning boven de kapel. Volgens een wet mag een religieuze dienst niet door de politie worden verstoord, en dus ook niet door de Dienst Terugkeer en Vertrek om het gezin mee te nemen.

De vader zegt dat hij in Armenië niet veilig is vanwege zijn politieke verleden. De familie heeft de afgelopen 9 jaar in Nederland gewoond in afwachting van de asielaanvraag. Dit jaar besloot de rechter definitief dat ze terug moesten. Ook een verzoek voor het kinderpardon voor gewortelde kinderen die langer dan 5 jaar in Nederland wonen, werd afgewezen.

Studente

De oudste dochter Hayarpi (21) treedt op als woordvoerder namens de familie. Zij is actief binnen de ChristenUnie en studeert econometrie in Tilburg. Eerder zei Hayarpi dat ze dankbaar is dat de kerk dit doet, maar dat ze zich ook een gevangene voelt. "Ik mis het daglicht en het lekker buiten wandelen."

De familie verlaat de kerk niet, en de kerk heeft aangegeven dat ze de familie onderdak blijft geven. Is dat geen valse hoop geven? "Nee," vindt woordvoerder Hettema.  "Het is de enige mogelijkheid die er nu is om hier handen aan voeten aan te geven. We hebben een hele lijst van voorgangers, zo'n 700 mensen, die we weer gaan aanschrijven om in onze kerk voor te gaan. En we gaan de politiek aanschrijven."

Non-stopkerkdiensten

  • Sinds eind oktober verblijft het Armeense gezin Tamrazyan in de Bethel-kerk in Den Haag.
  • Daar worden non-stop kerkdiensten gehouden.
  • Van The New York Times, tot de BBC en het Duitse Bild: het kerkasiel in de Haagse kerk trekt wereldwijde aandacht. 
  • De organisatie gaat door met de kerkdiensten in de hoop dat het gezin dan niet wordt uitgezet.
  • Zo'n 700 predikanten zijn al voorgegaan.
  • De staatssecretaris heeft gisteravond laten weten dat hij geen gebruik gaat maken van zijn discretionaire bevoegdheid en dat het gezin dus geen verblijfsvergunning krijgt.. 
  • De organisatie laat weten toch met het kerkasiel door te gaan. 
  • Op 25 (tussen 21 en 23 uur) en 26 december (10-12 uur) kunnen de diensten via een livestream gevolgd worden via deze site.
Miniatuurvoorbeeld
Boos

Leden ChristenUnie boos op kabinet: roep om uitzetstop kinderen

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore